Foto: Ida Svansbo/SVT
Debattinlägg

”Inte sant att eko leder till svält”

Publicerad

MATPRODUKTION · ”På mjölk- och köttgårdar är avkastningsnivåerna inte alls mycket lägre och i fattigare länder ökar snarare skördarna när man går över till ekologiska odlingsmetoder. Det är fattigdom som är orsak till svält – inte brist på teknik, mark och mat”, skriver Maria Dirke, Ekologiska Lantbrukarna.

Om debattören

Maria Dirke
Verksamhetsledare Ekologiska Lantbrukarna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Fyra välbekanta och ekokritiska forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet lanserar en bok och i samband med det skrev de debattartikeln ”Ekologisk odling – vägen till svält” i Svenska Dagbladet.

Argument i debatten baseras på resultat från avgränsade studier och statistik från uppskattade skördenivåer skalas upp till att gälla global livsmedelsförsörjning.

Vad är det som gäller? Ger ekologisk matodling bättre livsmedel och bättre miljö?Vi i Ekologiska Lantbrukarna vill bemöta kritiken som de fyra forskarna riktar mot ekologisk produktion.

Ekologiska lantbrukare använder inte kemiska bekämpningsmedel. Punkt slut. Huruvida växter naturligt innehåller gift eller ej är ingen skillnad mellan produktionssystem.

Som konsument vet du att den ekologiska maten du äter inte innehåller rester av bekämpningsmedel.

Konstgödsel är något som inte används av ekologiska lantbrukare eftersom tillverkningen av den orsakar utsläpp av koldioxid och lustgas, allvarliga växthusgaser. Man arbetar istället för att skapa ett kretslopp lokalt och på den egna gården.

Vi har begränsade resurser på jorden och vi måste bli mer effektiva genom att förbättra kretsloppet och minska införseln utifrån.

Djuren på ekologiska gårdar går ute stor del av året och hämtar sitt eget foder. Tillsammans med att man inte använder bekämpningsmedel i produktionen så ger detta en ökad biologisk mångfald som i sig skapar förutsättningar för en hållbar utveckling och en mer motståndskraftig natur.

Detta faktum bortser de fyra forskarna helt ifrån.

Räcker maten? De fyra forskarna menar i sin artikel att ekologisk produktion leder till svält. Man styrker sitt påstående genom att säga att eko i Sverige ger halva skörden jämfört med icke-ekologisk produktion. Detta är inte sant.

I den undersökning som SLU-forskarna hänvisar till uppger lantbrukarna tvärtom hur skördevariationerna är stora.

På mjölk- och köttgårdar är avkastningsnivåerna inte alls mycket lägre och i fattigare länder ökar snarare skördarna när man går över till ekologiska odlingsmetoder.

Det är fattigdom som är orsak till svält – inte brist på teknik, mark och mat.

SLU-forskarnas argument premierar ett jordbruk som är beroende av konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och foder producerat långt bort från den egna gården. Detta är inte långsiktigt möjligt. Ekologiska lantbrukare vill istället använda sig av de befintliga resurser som finns lokalt.

”Business as usual is not an option”. Inget jordbruk är perfekt och vi kan inte fortsätta att producera mat i världen på det sätt som vi har vant oss vid under de senaste årtionden.

Det finns inga enkla lösningar, inte ens ekologisk produktion är det snabba svaret. Det som behövs är nya sätt och kretsloppstänkande. Vi har en lång väg att gå och mer forskning behövs.

Lantbrukare efterfrågar framåtsyftande forskning som i praktiken ger nya metoder att nå längre med färre resurser. Forskning som jämför ofullständiga försök leder inte framåt. Svenska lantbrukare har kommit långt i några avseenden – och vill ännu längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.