Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Debattinlägg

”Vi står på kvinnornas sida”

Aborter ·

”Att arbeta som barnmorska eller sjuksköterska är inte en mänsklig rättighet. Vi är inte här för att ifrågasätta eller döma, vi är här för att stötta våra patienter. Kan vi inte göra det har vi inget inom vården att göra”, skriver Helena Bergman.

Om debattören

Helena Bergman
Sjuksköterska på kvinnoklinik

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är inte förvånande att Scandinavian Human Rights Lawyers, Provita och Respekt väljer att uttala sig på SVT Opinion angående samvetsfrihet. Dessa organisationer är starkt kritiska till aborträtten och försöker därför på alla sätt att inskränka den mänskliga rättigheten att få styra över sitt eget liv.

Ruth Nordström, Rebecca Ahlstrand och Helena D’Arcy hävdar att de står på vårdpersonalens sida när de argumenterar för att införa samvetsfrihet.

Frågan jag och mina kollegor ställer oss när vi läser deras debattartikel är varför de tror att det är nödvändigt?

Under mina år inom kvinnosjukvården har jag aldrig hört denna fråga diskuteras bland mina kollegor. Vi arbetar dygnet runt, sju dagar i veckan, med bland annat aborter och är alla oerhört stolta över vårt arbete.

Det är inte synd om oss. Vi behöver inte att ni står på vår sida. Vi behöver att ni, liksom vi, står på kvinnornas sida.

Varje år skadas eller dör tiotusentals kvinnor efter att ha genomgått osäkra aborter. Att frånta kvinnor rätten att fatta beslut om sina egna kroppar kommer inte minska antalet aborter. Det kommer alltid finnas graviditeter som av någon anledning behöver avslutas. Genom att tillhandahålla möjligheten att göra abort lagligt och säkert kan vi minska antalet skador och dödsfall.

Att arbeta som barnmorska eller sjuksköterska är inte en mänsklig rättighet.

Våra patienter har däremot rätt att förvänta sig god vård och ett gott bemötande när de kommer till oss. Vi är inte här för att ifrågasätta eller döma, vi är här för att stötta våra patienter. Kan vi inte göra det har vi inget inom vården att göra.

Att införa samvetsfrihet är att säga att någons personliga övertygelse ska vara viktigare än en patients behov av vård. Det skulle ofrånkomligen leda till stora risker gällande patientsäkerheten.

Lyckligtvis är vi många som kommer att fortsätta kämpa mot att det sker.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.