Foto: TT/Privat
Debattinlägg

”Våga dra dig undan på julafton”

Jul ·

”Du som på julaftonskvällen hellre går in på din kammare med en bok än stojar med fastrar och mostrar i vardagsrummet: Stå på dig”, skriver Susanna Mannelin.

Årets sista storhelger närmar sig och en extrovert samhällsnorm påbjuder glöggkvällar, jobbmingel och släktkalas. Klappar ska utbytas, granar dansas runt, inbjudande leenden avfyras — alla ska med!

Såhär inför jul vill jag därför slå ett slag för de introvertas behov av att dra sig undan.

Min make och jag gifte oss i slutet av oktober. Efter att ha druckit morgonkaffe, gjort oss fina och rastat hunden tog vi en taxi till stadshuset där en rar kommunalpolitiker ledde oss genom fem-minuters-ceremonin som är den borgerliga vigseln.

Vips var vi man och hustru! För att fira åkte vi hem, beställde pizza och låg sedan i badkaret och pratade och drack champagne i timmar. Vår bröllopsdag blev precis allt vi ville att den skulle vara.

Jag och min make är båda introverta. Vi skyr gruppaktiviteter, har ett fåtal nära vänner vardera och oändliga tankevärldar inom oss. För mycket umgänge dränerar oss på energi och likt många andra introverta är vi av reflekterande natur.

Våra samtal är ofta djupa och ändlösa, men vi umgås lika gärna sida vid sida i tystnad — jag med mina böcker, han med sin musik.

Att vara introvert är inte samma som att vara blyg. Att vara blyg är att känna obehag eller rädsla inför social interaktion, medan introverthet handlar om att hysa ett lägre behov av yttre stimulans än en extrovert person.

När den extroverta vill ha hög aktivitet och människor omkring sig för att må allra bäst, är den introverta som mest tillfreds med en mer stillsam tillvaro — och gärna ensam. Själv är jag mycket introvert, men inte det minsta blyg.

Uppskattningsvis 25-50 procent av alla människor är utpräglat introverta, och huruvida vi är det avgörs delvis av våra gener. Det är en egenskap som i upprepade studier visat sig vara mer eller mindre bestående från vaggan till graven: Det introverta spädbarnet blir sannolikt en introvert pensionär.

I ett samhälle där extroverthet är idealet lär sig introverta tidigt att den som inte ständigt glatt socialiserar är en udda fågel.

Vi lever i en tid där att vara utåtriktad och kontaktsökande antas vara nyckeln till att bli såväl lycklig som framgångsrik; arbetsplatser har ”öppna kontorslandskap” och i skolan placerar man elever ansikte mot ansikte med varandra.

Detta trots att det mesta tyder på att grupparbete ger upphov till både färre och sämre idéer än eget arbete, och att ”öppna landskap” visat sig bidra till såväl minskad produktivitet som ökad personalomsättning.

Du som på julaftonskvällen hellre går in på din kammare med en bok än stojar med fastrar och mostrar i vardagsrummet: Stå på dig. Dina lågmälda behov bär med sig många fördelar.

Du är enligt forskning sannolikt noggrannare, uthålligare, mer reflekterande och en mer aktiv lyssnare än dina extroverta medmänniskor. Till skillnad från dem kan du också alstra ny energi helt på egen hand. Så, lyssna på dig själv och gör det du mår bra av — även i jul.

Hur min make och jag spenderar julafton? Vi stannar hemma, beställer pizza och skickar ömsinta ”God Jul”-sms till våra nära och kära.

Fakta

All forskning som hänvisas till ovan kommer från den amerikanska författaren Susan Cains hyllade bok ”Quiet: The power of introverts in a world that can't stop talking”.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.