Foto: Dr. Alban
Debattinlägg

”Korruption och fattigdom skapar terrorism”

Publicerad

NIGERIA · ”Om världen skulle arbeta mer för att bekämpa korruption och fattigdom så bekämpar vi också terrorismen, direkt och indirekt. Korruption och fattigdom skapar terrorism”, skriver Dr. Alban.

Om debattören

Dr. Alban
Artist och människorättsaktivist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När jag först hörde talas om attackerna i Paris tänkte jag att det är människor som dör. Tråkigt att det måste hända.

Men när man som jag kommer från Nigeria ser man det varje dag. Folk i nordöstra Nigeria är vana vid våldet, det tar aldrig slut.

Terrororganisationen Boko Harams framfart i mitt hemland är en total katastrof.

De senaste dagarna har nyheterna rapporterat om massakrer i nordöstra Nigeria. Boko Haram har dödat upp till 2000 personer bara de senaste dagarna. I jämförelse med det är antalet offer i terrordåden i Paris ingenting.

Till min stora förvåning såg jag hela världen samlas i Paris för så få personer. Varför ska det vara viktigare än det som händer i Nigeria?

Extremistgruppen Boko Harams framfart som händer nu är kanske det värsta jag har sett under alla dessa år. Det här har varit det största och värsta som har hänt Nigeria. Det går inte att jämföra med tidigare händelser.

Det finns olika orsaker till konflikten, men Boko Haram bär naturligtvis ett stort ansvar eftersom de vill skapa en religiös och fundamentalistisk stat.

Om en månad, den 14 februari, är det val i Nigeria. Det finns många som säger att Boko Haram trappar upp våldet just på grund av valet.

Det jag läser i nigerianska tidningar liknar det jag läser i svenska medier. Ibland skiljer det sig i siffror, antal offer, men det är ungefär samma information. Det går inte att säga exakt hur många som dött eftersom området är svårt att nå och informationen är bristfällig.

Vi pratar också väldigt lite om de människor som lyckas fly från områden som kontrolleras av Boko Haram. Människor flyr undan terrorn över gränsen till grannländerna Kamerun, Tchad och Niger.

En annan orsak till konflikten är den utbredda korruptionen som tyvärr genomsyrar Nigeria. Nigerias stora oljetillgångar bidrar också till korruption.

Korruption och extremism är det som bygger konflikten.

Terroristerna har ofta mycket pengar, det underlättar för dem när de rekryterar folk. I norra Nigeria där de senaste massakrerna ägt rum är fattigdomen så utbredd att när Boko Haram betalar gör befolkningen som de säger.

Samtidigt tycker jag att vissa västländer har sett till att korruptionen fått växa till. FN, EU och USA har inte gjort något åt korruptionen och fattigdomen i Nigeria.

Västländer har låtit diktatorer som Idi Amin i Uganda, Mobuto i Kongo och många andra statschefer från afrikanska länder ha bankkonton i Schweiz och EU och resa fritt utan några restriktioner.

Om världen skulle arbeta mer för att bekämpa korruption och fattigdom så bekämpar vi också terrorismen, direkt och indirekt.

Korruption och fattigdom skapar terrorism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Boko Haram

Mer i ämnet