Foto: Petra Lindell/TT
Debattinlägg

”Elöverkänslighet är en erkänd funktionsnedsättning”

Publicerad

ELALLERGI · ”De som har någon som helst empatiförmåga kan säkert föreställa sig vad det innebär att inte längre tåla den teknik som så mycket i vårt samhälle är uppbyggt på”, skriver Marianne Ketti.

Om debattören

Marianne Ketti
Ordförande Elöverkänsligas Riksförbund

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Hanno Essén är beredd att begränsa medborgerliga rättigheter för människor med funktionsnedsättning när han kallar Elöverkänsligas Riksförbund för en lobbygrupp i en debattartikel på SVT Opinion.

Vi är ett handikappförbund, grundat på de regler som finns i vårt samhälle angående rätten att organisera sig. Detta är grundlagsskyddat.

Sverige är medlem i Europarådet. Där antogs i maj 2011 en resolution med nummer 1815 som uppmanar staterna att bland annat

– vidta alla rimliga åtgärder som går för att minska exponeringen för elektromagnetiska fält och i synnerhet skydda barn och ungdomar,

– ägna särskild uppmärksamhet åt elöverkänsliga människor och införa särskilda åtgärder för att skydda dem samt inrätta strålningsfria zoner som inte täcks av mobilmaster och trådlösa nätverk,

– utarbeta riksomfattande kampanjer till lärare, föräldrar och barn för att uppmärksamma dem på riskerna med tidig, långvarig och omedveten användning av trådlös teknik.

Elöverkänslighet är sedan 1995 en erkänd funktionsnedsättning.

Alla lagar och förordningar som gäller för människor med funktionsnedsättning gäller således även elöverkänsliga.

Mänskliga rättigheter omfattar ALLA i vårt samhälle!

Från Elöverkänsligas Riksförbund är vi mycket förvånade över att personer med utbildning och framgång i karriären kan finna nöje i att trakassera människor med funktionsnedsättning – att sparka på människor som redan ligger.

De som har någon som helst empatiförmåga kan säkert föreställa sig vad det innebär att inte längre tåla den teknik som så mycket i vårt samhälle är uppbyggt på.

Tror du att en enda människa frivilligt avstår från dator, TV, mobiltelefon, nära relationer med familjer och vänner, nöjen, resor...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.