Doroteaborna kämpar för sina akutplatser vid sjukstugan i Dorotea. Till höger vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt. Foto: Kajsa Lindahl / SVT / Owe Nilsson / TT
Debattinlägg

”Sjöstedt, förstår du att byborna känner sig lurade?”

Publicerad

DOROTEAUPPRORET · ”Jonas Sjöstedt själv uttalade ett tydligt stöd för Doroteabornas aktion. Nu när valdagen passerats låter det plötsligt annorlunda. Vänsterpartiet agerar bödel, men vill inte kännas vid frågan”, skriver centerpartisterna Helena Lindahl och Ewa-May Karlsson.

Om debattören

Ewa-May Karlsson
Gruppledare Landstinget Västerbotten (C)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Den lilla orten Dorotea, Västerbotten, har under drygt tre års tid blivit symbol för hur lågt den svenska landsbygden prioriteras.

Det har gått så långt att privatpersoner som ett rop på hjälp ockuperat en sjukstuga i protest mot nedskärningar i sjukvården.

Det här är en situation som borde gått att lösa med samtal och dialog i ett mycket tidigare skede. Så har inte skett och nu trappas situationen upp med hot om avhysning, vilket låtits meddelas via lappar på dörren och möte med landstingsdirektören.

Ansvariga politiker lyser dock med sin frånvaro. Det är fullt begripligt om man ser till hur Dorotea-krisen mjölkats för kortsiktiga politiska vinster, allra främst av Vänsterpartiet och dess partiledare Jonas Sjöstedt.

När Sjöstedt tillsammans med Vänsterpartiets gruppledare, Liselotte Olsson, ställde sig på barrikaderna i Dorotea och utropade kamp för en likvärdig vård i hela landet så gav man människor förhoppningar om en lösning.

Jonas Sjöstedt själv uttalade ett tydligt stöd för Doroteabornas aktion.

I samband med besöket i Dorotea sa Sjöstedt själv att han hoppas att ”Socialdemokraterna och Miljöpartiet ska ta sitt förnuft till fånga” och att han betraktar ockupationen ”som att de försvarar sin bygd”.

Nu när valdagen passerats låter det plötsligt annorlunda.

Vänsterpartiet har tillsammans med S och MP ett samarbete i landstinget och nu när man sitter vid köttgrytorna så vill man inte längre kännas vid att Doroteaborna 'försvarar sin bygd'.

Istället har man röstat ja i landstingsstyrelsen till att betrakta ockupationen av sjukstugan som olaglig. Man har inte ens haft den goda smaken och kuraget att lägga ned sina röster, än mindre att besöka samhället och se människorna i ögonen.

Vänsterpartiet agerar bödel, men vill inte kännas vid frågan.

Det är därför beskedet meddelas med en lapp på dörren där byborna får veta att om man inte avlägsnar sig så 'kommer landstinget att överväga att ta till rättsliga åtgärder'.

Ena dagen står ni där med knuten näve och pratar om rättvis vård och andra dagen så slukar ni det köttben som S och MP ger er i landstinget – nämligen maktpositioner.

Ni hade kunnat använda er nuvarande position till att påverka de övriga två partierna i den riktning ni hade innan valet.

Jonas Sjöstedt, kan du förstå att byborna känner sig lurade?

Ni har helt cyniskt utnyttjat utsatta människors kamp och det har ni gjort för egen vinning.

Nu har ditt parti fått mer makt i landstinget och du Jonas fick ett bra slagträ i din valrörelse, men du förefaller helt ha glömt bort den kamp du förde för några månader sedan.

Vår fråga till dig Jonas Sjöstedt är: Kommer du och dina partikamrater i landstinget i Västerbotten att stå upp för Doroteabornas kamp för sina akutvårdsplatser eller är det ett minne blott nu när valet är över?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.