Pegida Sverige twittrar om ”vårt parti” Sverigedemokraterna. Foto: Ella Berger / SVT
Debattinlägg

”Pegida är en rasistisk rörelse”

Publicerad

RASISM · ”Det är viktigt att vi tar de växande rasistiska rörelserna på allvar och bemöter deras världsfrånvända människosyn. Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen upplever vi att islamofobiska och rasistiska värderingar normaliserats”, skriver Teysir Subhi och Momodou Malcolm Jallow.

Om debattörerna

Teysir Subhi
Religionsvetare
Momodou Malcolm Jallow
Kommunstyrelseledamot Malmö (V)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I kväll leder galleristen Henrik Rönnquist för första gången i Sverige Pegida-manifestationen i Malmö, en rasistisk och islamofobisk rörelse som startade i Tyskland med syfte att protestera mot den påstådda islamiseringen av väst.

Rönnquist säger i en intervju idag i Svenska dagbladet att Pegida-manifestationen inte är rasistisk utan att det handlar om att bevara svenska traditioner och värdegrunder, och att det således är islamiseringen som hotar detta.

Men att Rönnquists syfte med kvällens manifestation inte skulle vara rasistisk stämmer inte.

I en tidigare intervju i Sveriges Radio sa han att vissa etniciteter har en större benägenhet att begå våldtäkter.

I november förra året medverkade Henrik Rönnquist i programmet SVT Debatt efter att ha dömts för hets mot folkgrupp då han ställde ut rasistisk konst av gatukonstnären Dan Park.

I programmet kunde man se en förvånad och upprörd Rönnquist argumentera för varför han ansåg att utställningen inte är rasistisk och att varken han eller Park har några rasistiska värderingar.

Det är uppenbart att Rönnquist har en världsfrånvänd postkolonial och rasistisk syn som präglas av rasbiologiska hierarkier där alla som inte passar in i hans vithetsnorm betraktas som ett hot.

I hans värld är muslimer, afrosvenskar, judar och romer inte välkomna, vi hör enligt honom inte hemma i det svenska samhället utan ska helst bekämpas.

Det kanske är enkelt att i konstens värld gömma sig bakom fina ord om yttrandefrihet och på så sätt legitimera rasistiska värderingar och kalla det för konst.

Men i kväll finns det inga ord som Henrik Rönnquist kan gömma sina rasistiska åsikter och värderingar bakom. I kväll bekänner Rönnquist färg.

Rönnquists åsikter kommer säkert inte som en chock för många. Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen upplever vi att islamofobiska och rasistiska värderingar normaliserats.

Det är en hatretorik som ofta används av sverigedemokratiska politiker, och för bara några veckor sedan skrev gruppen Pegida Sverige på Twitter att Sverigedemokraterna är deras parti.

Henrik Rönnquist är inte den första och troligtvis inte den sista personen att starta en rasistisk rörelse, därför är det viktigt att vi tar de växande rasistiska rörelserna på allvar och bemöter deras världsfrånvända människosyn.

Det är dags att vi börjar följa FN:s konvention om mänskliga rättigheter och att vi således förbjuder rasistiska organisationer från att få verka och sprida sin hatpropaganda.

I kväll står vi och många andra Malmöbor som inte delar Pedigas hatiska och rasistiska människosyn redo att bemöta Pegida på den motdemonstration som anordnas på Stortorget.

Inga rasister på våra gator!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.