Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet
Debattinlägg

”Utförsäkringarna fungerar inte”

Publicerad
UTFÖRSÄKRINGAR ·

”Jag och regeringen är tydliga – den bortre tidsgränsen ska bort. Det är inte att vrida klockan tillbaka, det är att med konstruktiva ögon blicka framåt”, skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Om debattören

Annika Strandhäll
Socialförsäkringsminister (S)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ingen blir frisk av att utförsäkras. Det är ett förlegat synsätt som inte har med verkligheten att göra.

Moderaten Johan Forssell menar i sin replik på SVT Opinion att tiotusentals personer har hjälpts tillbaka till jobb och att sjukfrånvaron minskar. Det är antingen att blunda för problemet eller att läsa statistiken med en väldigt tydlig agenda.

Verkligheten som vi måste förhålla oss till är en annan. Sjukskrivningarna, de människor som insjuknar här och nu, har ökat med 55 procent de senaste fyra åren. Samtidigt som utförsäkringar har varit en realitet.

Charlotte Thérèse Björnström från Påskuppropet visar tydligt i sin replik på de konsekvenser som utförsäkringar har fått och fortsätter få för de människor som drabbats.

Utförsäkringarna fungerar inte. De är ineffektiva, tar energi och resurser från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen samtidigt som de drabbar enskilda personer hårt.

De borgerligas försök att dölja sjukskrivningstalen har inte lyckats. Allt fler blir sjukskrivna. Det är ödesdigert för svensk ekonomi. Nu måste vi lägga kraft på åtgärder som fungerar, inte hålla fast vid partipolitisk prestige.

Jag och regeringen är tydliga – den bortre tidsgränsen ska bort. Det är inte att vrida klockan tillbaka, det är att med konstruktiva ögon blicka framåt.

Att se det som inte funkar för de människor som möter politikens konsekvenser i de lägen i livet där de behöver samhällets stöd som bäst – och sträva efter att göra bättre.

Att ta bort utförsäkringarna är inte, som Forssell antyder, liktydigt med att ta bort hela rehabiliteringskedjan. Den sjuke ska ha rätt till avstämningspunkter och tidig rehabilitering. Här vet vi att det finns brister idag, det ska vi göra bättre.

Den som är sjukskriven i längre tid än två månader löper stor risk för ett långt sjukfall. Hit ska vår energi riktas. Vi är eniga om problembilden – allt fler som blir sjuka är kvinnor med psykiska diagnoser. Det är helt rätt att vi ska lägga vår energi på att stötta dem tillbaka till jobb.

Forssell säger själv att sjukförsäkringen ska ge trygghet vid sjukdom. Jag håller med. Människor blir friska av ett bra arbetsmiljöarbete och av individanpassad, tidig rehabilitering. Inte av att bli utförsäkrad till fattigdom och osäkerhet.

Den bortre tidsgränsen har spelat ut sin roll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.