Polis utanför synagogan i Köpenhamn. Foto: Nils Hougaard / AP
Debattinlägg

”En attack på oss alla”

Terrorism ·

”Vi känner en stark samhörighet och gemenskap med våra medmänniskor som nu utsätts för hatbrott. Oavsett om det är judar, romer, muslimer, flyktingar eller journalister som drabbas av terrordåd så är en attack på en av oss en attack på oss alla”, skriver Kholod Saghir, Somar Al Naher, Dror Feiler och Mattias Gardell.

Om debattörerna

Kholod Saghir
Statsvetare
Somar Al Naher
Skribent
Dror Feiler
Talesperson Ship to Gaza Sverige
Mattias Gardell
Religionshistoriker

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I lördags natt dödades Dan Uzan utanför synagogan i Köpenhamn. Han och många andra hade samlats för att fira en 12-årig flickas konfirmation, bat mitzvah.

Där fanns barn, mor- och farföräldrar, någons lärare, någons bror, någons bästa vän. Men det som borde ha handlat om glädje, framtid och trygghet omvandlades till terror, död och sorg.

Nyligen attackerades en kosherbutik i Paris där fyra människor sköts ihjäl. Det är fruktansvärt att judar återigen blivit måltavla för hatattacker.

I går ställde judiska församlingen och judiska museet i Stockholm in alla aktiviteter som följd av händelserna och den förhöjda säkerheten.

Det är fullständigt oacceptabelt att judar ska behöva begränsas i sin trosutövning.

Medan politiker och rättsystemet arbetar med sitt måste vi övriga medborgare agera och visa avsky mot dåden. Vi måste visa solidaritet och att vi är många som inte bara reagerar hemma vid köksbordet utan också visar det offentligt.

Igår uppmanade vi alla i vår omgivning att ”kärleksbomba” synagogan i Stockholm med pappershjärtan och blommor.

Vi känner en stark samhörighet och gemenskap med våra medmänniskor som nu utsätts för hatbrott. Oavsett om det är judar, romer, muslimer, flyktingar eller journalister som drabbas av terrordåd så är en attack på en av oss en attack på oss alla.

Den som dödar en människa dödar hela mänskligheten. Den som räddar en människa räddar hela mänskligheten.

Det som skett i Köpenhamn och i Paris är inte bara en tragedi för församlingen och den avlidnes anhöriga utan för alla oss som kämpar för att hatets och mörkrets krafter inte ska ta över våra samhällen och det öppna politiska samtal som vi alla har ett ansvar att skydda.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.