Tröjan som Petra Lindroos Jonasson (V) hade på sig. Foto: Privat
Debattinlägg

”T-shirten ett sätt att stå upp för mångfald mot rasism”

Publicerad

POLITIK · ”Det blir alltså så att antirasismen ska retuscheras bort och rasismen samtidigt får stå oemotsagd på en bild som skickas till alla kommuninvånare och som blir ett tidsdokument”, skriver Petra Lindroos Jonasson (V).

Om debattören

Petra Lindroos Jonasson
Ledamot kommunfullmäktige Kristinehamn (V)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vid kommunfullmäktige i Kristinehamns sammanträde i december 2014 arrangerades en fotografering av alla nya och gamla ledamöter.

För att markera mot rasism och normaliseringen av rasism bar jag en icke partipolitisk t-shirt med texten ”SD=rasister” både vid fotograferingen och under sammanträdet.

En månad senare kontaktar presidiet mig för att berätta att de bedömt att t-shirten bryter mot fullmäktiges ”regler” om
”vårdad klädsel” och att texten inte kan vara med på kommunens bild.

Det är fortfarande något oklart huruvida det är okej att bära t-shirten vid kommunfullmäktiges sammanträde.

Jag blev väldigt förvånad över att presidiet gjort den här bedömningen i efterhand, att det inte är okej att markera mot rasism vid ett förevigande av ett kommunfullmäktige där ett rasistiskt parti finns representerat.

Jag och mitt parti efterfrågade då ett skriftligt underlag så att vi kan ha något att förhålla oss till. Något sådant har vi aldrig fått.

Presidiet menar att det är av respekt för väljarna som bilden inte kan skickas ut från kommunens sida. Respekt, för vem kan man undra.

Idag attackeras vanligt folk på gatan på grund av till exempel hudfärg, religiös tro eller sexuell läggning. Journalister som skriver kritiskt om Sverigedemokraterna eller granskar högerextremister hotas till livet.

Brandattentat mot moskéer och romska läger har blivit vardagsmat. En romsk man avled efter en mordbrand i ett läger i Högdalen i höstas.

För några veckor sedan utsattes ett blivande hem för ensamkommande barn och unga i Storfors för en misstänkt mordbrand. Några dagar senare brändes en sovplats för hemlösa romer i Karlstad ned.

Sverigedemokraterna är ett parti som underblåser allt detta. Ett parti som i sina valkampanjer haft fokus på att hetsa mot muslimer och romer.

Ett parti vars företrädare till exempel uttrycker att det är en mänsklig rättighet att slippa bo i ett invandrardominerat område, homosexualitet är en avart samt att misshandlade kvinnor inte ska gnälla så mycket.

Ett rasistiskt parti får aldrig normaliseras med hänvisning till att ”de valts in”, vi behöver inte gå långt tillbaka i historien för att se hur många rasistiska/nationalistiska partier som faktiskt valts in i parlament på demokratisk väg och som lett till hot, förtryck, våld och död för människor.

Vänsterpartiet kommer att fortsätta att stå upp för människors lika värde och mänskliga rättigheter och vi kommer aldrig någonsin acceptera rasism eller normaliseringen av den. 

Att bära den här t-shirten var ett sätt av många att visa det på.

Att stå upp för mångfald mot rasism kan göras på olika fredliga sätt men det viktigaste är att det görs, dagligen av alla oss som tror på mänskliga rättigheter och människors lika värde. 

Jag respekterar presidiets bedömning men håller inte med om den. Det blir alltså så att antirasismen ska retuscheras bort och rasismen samtidigt får stå oemotsagd på en bild som skickas till alla kommuninvånare och som blir ett tidsdokument.

Vad leder det till? Vilka konsekvenser får det för vanligt folk? Hur kommer vi se på det här tidsdokumentet i framtiden?

Jag blev politiskt aktiv därför att jag tror på mänskliga rättigheter och människors lika värde, hur klyschigt det än kan verka. Jag blev inte politiskt aktiv för att vara en del i normaliseringen av rasism.

Det är antirasismen som ska normaliseras, inte rasismen. Det är allas vårt ansvar!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.