Kor och kalvar på bete. Foto: Leif R Jansson/TT
Debattinlägg

”Alla kor ska ha rätt att komma ut”

Publicerad

DJUR · ”Vi anser att alla nötdjur, även tjurar och kalvar måste få tillgång till utevistelse och att svenska liksom europeiska kor ska få utökad utevistelse. Att få komma ut på bete är viktigt på många sätt”, skriver organisationen Djurens rätt.

Om debattörerna

Camilla Björkbom
Förbundsordförande Djurens Rätt
Lena Lindström
Etolog, Djurens Rätt
Bethania Malmberg
Politisk samordnare, Djurens Rätt

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Det blir allt vanligare att företrädare för svensk djurindustri, politiker samt vissa ledarskribenter hävdar att Sverige bör sänka sina djurskyddskrav till den nivå som är gemensam för hela EU, för att ”rädda” den svenska djurindustrin.

När det gäller mjölkindustrin så ondgör de sig över kravet på sommarbete och vill ha ytterligare ekonomiska bidrag.

Idag bär samhället en stor del av kostnaderna för mjölkproduktionen genom olika stöd och subventioner. Konsumenter som köper animaliska produkter betalar inte vad de faktiskt kostar att producera, vilket gör att djurproduktionen blir alltmer ohållbar.

Det är djuren som får betala prisskillnaden genom sämre villkor. Vi menar att det är självklart att varken staten, EU eller djuren ska betala för mjölkproduktionen.

Imorgon kommer ett möte äga rum i Rosenbad där situationen för de svenska mjölkföretagen ska diskuteras.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) bjuder in representanter för mjölkbönderna, livsmedelshandeln, mejerierna, banker, myndigheter och konsumenter.

Syftet med mötet är att diskutera konkreta åtgärder som kan genomföras för att minska krisen och stärka mjölkbranschen i Sverige.

I den pågående statliga konkurrenskraftsutredningen föreslås att reglerna för djurproduktion ska ligga så nära EU-nivån som möjligt. Utredningen läggs fram den 5 mars och kommer sannolikt innehålla förslag om att ta bort eller inskränka kornas rätt att komma ut på bete på sommaren, med flera liknande försämringar.

Kristdemokraternas jordbrukspolitiska talesperson Magnus Oscarsson föreslår att ”krav som har passerat bäst-före-datum tas bort” genom att bland annat avskaffa beteskravet.

I förarbetena till djurskyddslagen nämns att djurhållningen ständigt ska hållas uppdaterad mot etologisk forskning. Lagen slår fast att djurens naturliga behov ska tillgodoses.

Det finns mycket goda grunder för kravet på bete för kor och Djurens Rätt menar att detta istället bör utökas till att gälla många fler djur.

Enligt gällande lag får kor idag hållas inomhus mer än 90 procent av sitt liv och omkring 45 procent av djuren hålls dessutom fastbundna större delen av den tiden. Det är fortfarande lagligt att hålla tjurar och kalvar upp till sex månaders ålder inomhus året om.

De bundna kornas rörelsefrihet är mycket begränsad och de kan inte interagera med varandra på ett normalt sätt. Vi anser att detta inte kan anses uppfylla djurskyddslagens intention.

Att få komma ut på bete är viktigt på många sätt.

Det mjuka underlaget ger möjlighet för leder och klövar att återhämta sig från betonggolven i stallet. De stora ytorna tillåter spring, lek och andra sociala interaktioner som inomhusmiljön inte ger plats för.

Och inte minst älskar korna att beta gräs, något som de är både beteendemässigt och fysiologiskt anpassade för att göra en stor del av sin tid.

Men betet ger inga ekonomiska fördelar och därför motarbetas det.

Djurens Rätt anser att alla nötdjur, även tjurar och kalvar måste få tillgång till utevistelse och att svenska liksom europeiska kor istället ska få utökad utevistelse.

Stoppa alla inskränkningar av den viktiga betesrätten – alla kor ska ha rätt att komma ut!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Djur

Mer i ämnet