Foto: TT
Debattinlägg

”Klassa endometrios som folksjukdom”

Publicerad

SJUKDOM · ”Ofta får den drabbade ta så starka mediciner att de tillsammans med smärtan gör det omöjligt att vare sig arbeta eller studera. Därför behöver kvinnor med endometrios ges möjlighet till sjukskrivning som godkänns av Försäkringskassan, något som är i princip omöjligt idag”, skriver Désirée Pethrus (KD).

Om debattören

Désirée Pethrus
Riksdagsledamot (KD) ledamot i EU-nämnden

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Endometrios är en för många okänd sjukdom bland både sjukvårds- och skolpersonal och allmänhet. Det leder till att många tjejer och kvinnor idag inte får vare sig diagnos eller behandling.

Många får också en felaktig diagnos som förvärrar situationen för den som lider av endometrios. Jag anser nu därför att det är dags att klassa endometrios som en folksjukdom och att Socialstyrelsen tar fram nationella riktlinjer för diagnos och behandling.

Likaså bör sjukdomen synliggöras i skola och i sjukvård. Endometrios är en kronisk gynekologisk sjukdom som idag drabbar cirka 200 000 svenska kvinnor och cirka 176 miljoner kvinnor världen över.

Drygt 60 procent av dessa kvinnor har någon form av symtom från sin sjukdom och 20 procent har mycket svåra symtom. Endometrios uppkommer när livmoderslemhinnan inte stöts bort vid menstruation utan vandrar in i buken via äggstockarna.

I normala fall klarar kroppen av att ta hand om denna vävnad, men i vissa fall börjar livmoderslemhinnan växa till sig utanför livmodern i stället. Detta leder till att det bildas små härdar och cystor, som kan växa sig väldigt stora, och som orsakar stor smärta och lidande för den drabbade. 

Det är inte ovanligt att kvinnor med endometrios har så svåra smärtor att de är helt oförmögna att gå till sitt arbete eller till skolan de dagar när symptomen är som värst.

Smärtorna är ofta så kraftiga att kvinnan kräks, får diarré eller svimmar, vilket gör att sjukdomen blir ett väldigt stort handikapp. De smärtstillande läkemedel som idag erbjuds hjälper vissa drabbade helt, men i många fall är dessa otillräckliga.

Ofta får den drabbade ta så starka mediciner att de tillsammans med smärtan gör det är omöjligt att vare sig arbeta eller studera.

Därför behöver kvinnor med endometrios ges möjlighet till sjukskrivning som godkänns av Försäkringskassan, något som är i princip omöjligt idag.

Idag ingår inte läkemedelskostnaderna för endometriospatienter i högkostnadsskyddet eftersom många av de tillgängliga behandlingsformerna räknas som preventivmedel. Det strider mot de svenska riktlinjer som finns för läkemedelskostnader, eftersom det gäller en sjukdom som behöver behandling.

Cirka 25-50 procent av kvinnorna med endometrios är ofrivilligt barnlösa. Många har drabbats av så kallade chokladcystor på äggstockarna som opereras bort. Dessa operationer leder ofta till skador på äggstockarna, som i sin tur kan leda till ofrivillig barnlöshet.

Många kvinnor känner sig väldigt illa behandlade, då de inte informeras om riskerna innan operationen. Efter operationen inser de att de inte kan få barn på naturlig väg då man skadat äggstock/ar, livmoder och eller andra delar av buken.

Idag finns möjlighet att frysa ner könsceller, något som skulle kunna vara ett alternativ för kvinnor med svår endometrios som under rätt förhållanden senare i livet önskar få barn.

Genom att frysa ner delar av äggstock/ägg kan man förhindra att alla vävnader blir förstörda av endometriosen. Denna vävnad/ägg kan genom IVF eller inplantering senare användas under förutsättning att rådande etiska regler och gällande lagar efterföljs.

Många kvinnor med endometrios lider i det tysta, utan att ens veta att det finns en diagnos och möjligheter till någon form av behandling och hjälp. Det är nu dags att vi tar dessa kvinnor på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Vård och omsorg

Mer i ämnet