Debattinlägg

”Rätt att leva – inte bara överleva”

Publicerad
FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR ·

”Försäkringskassan visar på bristande förståelse och kunskap om hur livsvillkoren kan se ut för dessa familjer. Konsekvensen blir att de föräldrar, vars barn har de allra största omvårdnadsbehoven, läggs på ett onormalt föräldraansvar, skriver Thomas Jansson och Elisabeth Langran.

Om debattörerna

Elisabeth Langran
Förbundsjurist, Riksförbundet FUB
Thomas Jansson
Ordförande Riksförbundet FUB

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Att behöva kämpa för att bli tagen på allvar, när varje dag är en kamp för att orka, är inte rätt. Ändå är det just det som föräldrar till barn med omfattande funktionsnedsättningar måste göra.

Försäkringskassan fick uppmaningen av Inspektionen För Socialförsäkringen (ISF) i våras att utarbeta ett verktyg för att kunna bedöma vad som kan anses vara normalt i omhändertagande av barn i olika åldrar.

Syftet var att säkerställa en enhetlig och rättssäker tillämpning av principen om föräldraansvar i assistansersättningen. När nu detta verktyg har kommit och varit i bruk under en tid står det emellertid klart att det inte har blivit bättre än tidigare.

Bedömningarna bygger fortfarande på subjektiva antaganden. För inte hjälper det att hänvisa till en mängd domar som inte heller bygger på faktaunderlag.

Varken sjukvården eller skolhälsovården har kunnat eller velat hjälpa Försäkringskassan att slå fast vad som är ”normalt”. Synd att Försäkringskassan trots detta ansåg sig uppgiften mogen att avgöra saken på egen hand.

Det hade varit mycket bättre för föräldrarna, som nu fortsätter att drabbas av detta subjektiva handläggningsförfarande, om Försäkringskassan hade insett sin brist på kunskap och kompetens.

Det visar på bristande insikt hos Försäkringskassan om de omfattande stödinsatser som barn med olika funktionsnedsättningar har för att kunna uppleva en någorlunda normal vardag.

Det visar även på bristande förståelse och kunskap om hur livsvillkoren kan se ut för dessa familjer. Konsekvensen blir att de föräldrar, vars barn har de allra största omvårdnadsbehoven, läggs på ett onormalt föräldraansvar.

För det kan ju inte rimligen finnas någon med inblick i Caspers livssituation som skulle hävda att det ansvar föräldrarna nu får bära är normalt.

Eftersom Försäkringskassan så tydligt visat att de inte klarar av att ro i land det uppdrag som ISF gav kräver vi på Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB) att barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) griper in.

Utred utformningen av den rättsliga regleringen av föräldraansvaret, precis som ISF redan har föreslagit. Ingen ska behöva ha det som Casper och hans familj.

Till sist – ett konkret tips. Riksförbundet FUB har tillsammans med Nationellt Kunskapscentrum Anhöriga precis tagit fram en idéskrift till stöd för både politiker och beslutsfattare. Läs den. Den kan påverka livet positivt för Casper och hans familj med flera.

De har rätt att leva – inte bara överleva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.