Svenska HMS Malmö närmar sig ett misstänkt piratfartyg utanför Somalias kust. Foto: Sergeant Mats Nyström/Combat Camera
Debattinlägg

”Piraterna blev hjältar bland vanligt folk”

Publicerad

SOMALIA · ”Den svenska försvarsmakten skulle kunna ta större ansvar för att bekämpa grundorsaken till piratverksamheten utanför Somalia”, skriver Hakim Abdi, Mubarik Abdirahman (S) och Amina Jama Mahmud.

Om debattörerna

Hakim Abdi
Student Lunds universitet
Mubarik Abdirahman
Kommunfullmäktigeledamot (S)
Amina Jama Mahmud
Projektledare Somali Information & Business Center

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

För några år sedan började vi höra om piratverksamheter utanför Somalias kust. Detta hamnade på förstasidorna i alla medier.

Nu har det varit tyst ett tag men bara för att rapporterandet inte har fortsatt och för att vi inte hör om detta sjöröveri längre, innebär det inte att grundproblemet inte existerar längre.

Dessa båtkidnappningar uppstod inte ur tomma intet – det fanns orsaker till att detta skedde utanför just Somalias kust.

Somalia har sedan länge varit drabbat av ett inbördeskrig vilket lett till en laglöshet utanför kusten. Gigantiska flottor av trålare har sökt sig till fiskevattnen utanför landet. De kom från länder som Grekland, Spanien, Sydkorea och Taiwan – men uppträdde oftast under bekvämlighetsflagg.

Det var inte ovanligt att det under ett år kunde finnas mer än 800 utländska trålare som bedrev illegalt fiske, vilket har lett till att havet har blivit utfiskat.

Under perioden då piraterna härjade i området minskade tjuvfiskeriet markant och bland vanligt folk blev dessa pirater därför hjältar.

Piratverksamheten innebar även att det blev dyrare för internationella handelsskepp, med dyrare försäkringar och privata beväpnade vakter ombord.

Efter den mediala bevakningen av de spektakulära båtkapningarna agerade man ganska snabbt, och med all rätt, för att förhindra dessa verksamheter. Många länder skickade sina militärflottor till regionen, däribland även Sverige.

Kusten utanför Somalia blev ett av de mest bevakade haven i världen med fartyg från såväl Nato som Indien, Kina, Ryssland och Iran. Detta har haft till följd att antalet kapningar minskat drastiskt.

Men tjuvfiskarna fortsätter att härja i området än i dag.

Flottorna av trålare bedriver fortfarande illegalt fiske utanför Somalia. Dessutom har många fartyg dumpat stora mängder kemiskt och radioaktivt avfall i havet. Den italienska maffian misstänks ha varit inblandad. De bolag som har skött dumpningen ska ha tjänat flera miljoner dollar.

Militärflottorna i regionen skulle med mycket enkla medel kunna sätta stopp för denna brottslighet – men de är där för att avvärja pirater och saknar mandat för att stoppa tjuvfiskarna eller de som dumpar kemikalier.

Piratverksamheten drabbade oss i västvärlden, men dumpningarna och tjuvfiskeriet utanför den somaliska kusten hör vi aldrig något om då de inte drabbar oss i någon större utsträckning.

Med anledning av detta arrangerade ABF, Somali Information & Business Center, ARF och Folkets Bio visning av Malmös första, om inte Sveriges första, somalisktalande film; ”Fishing Without Nets”. Filmens handling är en gripande historia ur en ung somalisk fiskares perspektiv.

Tanken bakom filmvisningen var att visa ett annat perspektiv på problematiken än det som presenterades av Hollywoodfilmen ”Captain Phillips” med Tom Hanks i huvudrollen.

Med detta vill vi också skapa opinion i Sverige kring att den svenska försvarsmakten som redan finns i området och bidrar med bland annat stridsbåtar och helikoptrar, skulle kunna ta större ansvar för att bekämpa grundorsaken till piratverksamheten utanför Somalia, nämligen tjuvfiskarna och dumpningen av kemikalier i Somaliska havet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.