Foto: Johan Jeppsson/ JANERIK HENRIKSSON / TT
Debattinlägg

”Annie Lööf sprider skräckpropaganda”

Välfärd ·

”Det handlar inte om att ta bort valfrihet utan om att skapa en bättre skola, vård och omsorg. Annie Lööf borde ta medborgarnas oro på allvar och bidra till att hitta lösningar för framtiden”, skriver LO:s Tobias Baudin.

Om debattören

Tobias Baudin
Förste vice ordförande LO

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ska Sverige bli ett nytt Östtyskland? Är statssocialism och planekonomi framtidens melodi?

Om man ska tro Håkan Tenelius på Vårdföretagarna och Centerledaren Annie Lööf blir så fallet om den privata välfärdsmarknaden blir mer reglerad.

Deras upprördhet kommer sig av att en ny utredning tillsattes i torsdags som ska undersöka hur man bättre kan reglera välfärd i privat regi och se till så att skattepengarna i större grad används till det de är avsedda för.

Det är det som är uppdraget. Varken mer eller mindre.

Ingenstans står det något om någon kommunistisk revolution eller för den delen femårsplaner för ekonomin.

Utredningen ska undersöka hur man kan balansera valfrihet med tuffare krav kring etablering, bemanning och reglering av vinstuttag.

Det är en sund utgångspunkt som LO och en stor majoritet av Sveriges befolkning står bakom.

Bakgrunden är att välfärden avreglerats och i hög grad privatiserats i snabb takt sedan 90-talet. Sverige har idag har de mest liberala reglerna i världen vad gäller exempelvis möjligheter att bedriva skolverksamhet i vinstsyfte.

Även inom övriga delar av välfärden har vi sett hur privata utförare tagit allt större plats och hur skattepengar tagits ut som vinster i stor utsträckning.

Privatiseringsivern har eldats på av både ideologiska skäl och besparingskrav. Naivt försökte man gå en genväg för att minska kostnaderna för välfärden.

Denna farliga kombination, mindre resurser och privatisering och avreglering utan kontroll har satt sina tydliga spår i den svenska välfärden.

Skolresultaten faller som en sten i PISA-jämförelser och enligt SCB har 140 000 personer gått ner i arbetstid eller helt slutat jobba för att ta hand om äldre anhöriga på grund av att äldreomsorgen inte räcker till. Hur rimmar det med stärkt konkurrenskraft och arbetslinjen?

Svenska folkets förtroende för välfärden håller på att urholkas. Med rätta sticker det rejält i ögonen när välbehövliga skattemedel försvinner iväg i privata fickor istället för att fylla de behov som finns i till exempel skola och äldreomsorg.

Enligt en ny Novus-undersökning som LO beställt med över 1 600 svarande, upplever sex av tio svenskar att kvaliteten i välfärden försämrats de senaste tio åren. Mest oroad är man över bristerna i äldreomsorgen.

Två av tre tycker att regeringen ska reglera de privata välfärdsbolagen hårdare och sex av tio uppger att det är viktigt att det finns en vinstbegränsning i den vårdcentral, äldreboende eller förskola som man ska välja.

Det finns en genuin och djup upprördhet över både bristerna och vinstuttagen i välfärden i hela befolkningen. Även en majoritet av de borgerliga väljarna vill begränsa vinsterna.

Nu är det dags att sluta prata och börja agera. Historiens och medborgarnas dom kommer att våra hård över de politiker och makthavare som inte förmår att ta steg mot en bättre och mer reglerad välfärdsmarknad där skattepengar inte försvinner iväg till skatteparadis.

Istället för att sprida skräckpropaganda borde Håkan Tenelius, Annie Lööf och andra viktiga makthavare ta medborgarnas oro på allvar och bidra till att hitta lösningar för framtiden.

Det handlar inte om att ta bort valfrihet utan om att skapa en bättre skola, vård och omsorg genom tuffare regler för vad skattemedel ska användas till.

Som vanligt handlar lösningen inte om allt eller inget, inte om svart eller vitt, inte om DDR eller vilda västern. 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.