Den saudiske kungen Salman i al-Yamama palatset i Riyadh, Saudiarabien. Foto: AP/TT
Debattinlägg

”Äntligen kan Sverige bli en moralisk stormakt”

Publicerad

SAUDIAVTALET · ”Det var den förra socialdemokratiska regeringen som förhandlade fram avtalet och Alliansregeringen förlängde det en gång. Äntligen kan Sverige bli en moralisk stormakt – på riktigt”, skriver liberale debattören Fredrik Segerfeldt.

Om debattören

Fredrik Segerfeldt
Författare till den kommande boken "Den svarte mannens börda: kolonialismen ur nya perspektiv"

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Trots att socialdemokratiska statsministrar på 1970- och 1980-talen både hyllade diktatorer runt om i världen och systematiskt undvek att prata om förtrycket i Sovjetunionen lyckades partiet ändå på något sätt bygga bilden av Sverige som en moralisk stormakt.

De politiska fångarna på Kuba, offren för Mugabes folkmord eller de miljoner kambodjaner som mördades är dock inte lika övertygade om vår förträfflighet.

Dessutom har Sverige länge bedrivit en utrikespolitik som har kombinerat storhet i ord med moralisk litenhet på jord. Vi har exempelvis sett emellan fingrarna när det svenska raketgeväret Carl Gustaf har använts av förtryckare och terrorister här och där.

Jobben i Karlskoga och vapenexporten har gått före söndersprängda kroppar i fattiga länder.

På samma sätt har vi satt FN i centrum för vår utrikes- och säkerhetspolitik, trots – eller kanske just för – att organisationen är ett moraliskt moras genomgående präglat av hyckleri.

För där sitter inte bara Ryssland och Kina och blockerar säkerhetsrådet, utan ett land som Saudiarabien är med i Rådet för mänskliga rättigheter och i styrelsen för kvinno-organet UN Women. Nej, jag skojar inte.

Utrikesminister Margot Wallström (S) – förmodligen vår tids mest överskattade politiker – åkte till Arabförbundet för att som hedersgäst casha in på erkännandet av Palestina och få stöd för sin stora prioritering: kandidaturen till FN:s säkerhetsråd men fick inte tala.

Visserligen har Wallströms inkompetens blivit plågsamt tydligt avslöjad. Det är idag svårt att tro att det en gång i tiden var Socialdemokraterna som stod för regeringsduglighet samt säkerhetspolitisk stabilitet och trovärdighet.

Men samtidigt öppnade Saudiarabiens stoppande av Wallströms tal ett möjlighetens fönster: för en gångs skull kan vi faktiskt bedriva en etiskt rimlig utrikespolitik i verkligheten, inte bara i parollerna.

Sverige kan bli den där moraliska stormakten vi har pratat så mycket om.

Vi kan sluta låtsas som att FN är något annat en tandlös diskussionsklubb som ger legitimitet till massmördande förtryckare och konstatera att det inte är någon moraliskt överlägsen organisation, tvärt om.

Majoriteten av medlemmarna är inte alls intresserade av att bygga en bättre värld gemensamt, eftersom de inte delar vår bild av vad ”bättre” är.

Vi kan sluta att sväva på målet när det gäller Rysslands aggression mot sina grannländer och kränkningar i Östersjöområdet och sluta låtsas som att vi inte är medlemmar i en politisk union med andra demokratier på vår kontinent.

Och vi kan sluta låtsas som att man kan bedriva en feministisk utrikespolitik samtidigt som man beväpnar den saudiska regimen genom Saudiavtalet.

Mänskliga rättigheter i andra länder måste gå före jobben i Sverige.

Det är därför mycket välkommet att det nu verkar som att regeringen har beslutat att inte förlänga avtalet med Saudiarabien. Det var den förra socialdemokratiska regeringen som förhandlade fram avtalet och Alliansregeringen förlängde det en gång.

Äntligen kan Sverige bli en moralisk stormakt – på riktigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Svensk politik

Mer i ämnet