Foto: SVT / TT
Debattinlägg

”Man kan inte lita på Sverige”

Publicerad
SAUDIAVTALET · ”Vår framgångsrika försvarsindustri bidrar till att bevara fred i vårt eget närområde. Nu har vi hamnat i den märkliga situationen att såväl Israel som Arabländerna kan förena sig i en ståndpunkt: Man kan inte lita på Sverige”, skriver Lars Beckman (M).

Om debattören

Lars Beckman
Ledamot kommunfullmäktig (M) Gävle

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vems ärenden går Svenska Freds?

Vilka främmande makter eller konkurrerande utländska försvarsindustrier skulle tjäna på att den svenska försvarsindustrin läggs ned?

Det är frågor man måste ställa sig när man läser debattinlägget på SVT Opinion från Anna Ek och Linda Åkerström.

Sverige är ett framgångsrikt exportland. Trots att vi inte är en så stor andel av världens befolkning har vi många företag som har tagit betydande marknadsandelar på världsmarknaden.

Det har skett inom många olika områden, men ofta har det varit ett nära samarbete mellan näringslivet och det offentliga, ofta kallat den svenska modellen.

Om inte vi hade avreglerat marknaden för telefoni och bredband – hade vi då haft en sådan positiv utveckling av företag och tjänster inom det området? De produkterna och tjänsterna kan vi sedan exportera till andra länder, och det skapar i sin tur jobb tillväxt och välstånd i Sverige.

Skulle Sverige föra en politik som skadar svenska företag och intressen kommer vi snabbt att få se stora varsel hos det svenska näringslivet. Det tar lång tid att bygga upp framgångsrika företag, men det går fort att riva ned, om man för en politik mot jobb och företagsamhet.

Historiskt har Sverige haft ett eget starkt försvar och en egen utvecklad försvarsindustri i syfte att skydda oss själva från främmande makt.

Även om det inte har varit uttalat och officiellt så har vi  haft ett nära samarbete med de goda krafter som vill hålla kommunismen och främmande makter borta från Sverige.

Ett eget starkt försvar såväl som vår framgångsrika försvarsindustri bidrar till att bevara fred i vårt eget närområde liksom i andra delar av världen.

När länder inte kan skydda sig själva eller sitt eget territorium kan vi se vad som händer i Ukraina, där det nu också har avslöjats av Aftonbladet att Vänsterpartiet har skickat svenska biståndspengar till pro-ryska ukrainska separatister.

Alla partier har alltså inte helt ärliga agendor utan kan ha andra utgångspunkter för sitt agerande och sina ståndpunkter i den svenska samhällsdebatten.

Kan man utesluta att Svenska Freds eller liknande organisationer tror sig ha ett gott vällovligt syfte med sin opinionsbildning, men att man i själva verket kan bli ”nyttiga idioter” för krafter som inte alls är goda och som i grunden inte alls vill Sveriges bästa.

Sverige har en framgångsrik exportindustri även inom försvarsområdet. Den svenska exporten inom det här området har mycket tydliga regler, och myndigheter som är ansvariga för att reglerna följs.

Tack vare att vi har en egen svensk försvarsindustri så bidrar det till att vi kan skydda vårt eget land bättre.

Den fråga som man bör ställa sig om man slår ut den svenska försvarsindustrin – genom att ta bort exportmöjligheterna är:

  • Vilka främmande makter tjänar på att Sverige förlorar sin egen försvarsförmåga?
  • Var finns det perspektivet i debatten som har pågått i vinter?
  • Vilket land är Svenska Freds förebild?
  • Var har man avvecklat sin försvarsindustri och genom det fått en ökad säkerhet för befolkningen?
  • Är det inte i själva verket så att just nu krävs det ett utbyggt försvar i Sverige och då behöver vi vår försvarsindustri mer än någonsin?

När svenska företag är ute i världen med svenska medarbetare så bär man också med sig våra svenska värderingar.

De värderingarna med våra ståndpunkter i frågor som mänskliga rättigheter bidrar självklart till att även påverka de människor man möter. När regeringen nu under märkliga former avbryter samarbeten med viktiga handelspartner så bidrar man till att skada Sverige och svenska intressen.

Nu har vi hamnat i den märkliga situationen att såväl Israel som Arabländerna kan förena sig i en ståndpunkt; Man kan inte lita på Sverige och på våra långsiktiga relationer.

Det är viktigt att Sverige har ett gott anseende i världen, och att man kan lita på vår långsiktighet.

Det är bra om svenska värderingar sprids till andra länder och svenska exportföretag bidrar till att skapa fred i världen, samtidigt som det skapar jobb tillväxt och därmed välfärd i Sverige.

Det är svårt att bedöma idag hur regeringens agerande har skadat Sverige och svenska intressen, men att det finns anledning till oro torde stå helt klart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Svensk politik

Mer i ämnet