Röda korset i Syrien. Foto: Röda korset
Debattinlägg

”Syriens folk behöver hjälp under lång tid framöver”

Syrien ·

”Nu är det upp till bevis, och vi vill därför se att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson blir mer konkret och tar varje tillfälle i akt att driva frågorna i EU. Ytterst handlar det om att visa medmänsklighet och humanitet mot det syriska folket”, skriver Ulrika Årehed Kågström och Melker Måbeck .

Om debattörerna

Ulrika Årehed Kågström
Generalsekreterare svenska Röda korset
Melker Måbeck
Internationell chef svenska Röda korset

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I dagarna är det fyra år sedan kriget i Syrien bröt ut. Konflikten har lett till en av de värsta flyktingkatastroferna i modern tid. Man ska komma ihåg att bakom varje siffra döljer sig en personlig katastrof. Vi var själva på plats i Syrien, Libanon och Irak för bara några veckor sedan.

Ett av de starkaste intryck vi tar med oss från resan är att det råder brist på det mesta. Familjer bor trångt, i skjul, tält eller enkla och ibland ofärdiga hus.

Vi besökte syriska flyktingar i Irak och Libanon, men också familjer som flyttat tillbaka till sina hem i Damaskus och Homs. Överallt var det samma sak. Till och med det allra nödvändigaste saknas.

Samtidigt imponerades vi av styrkan hos många av de flyktingar vi mötte, som trots allt försöker skapa en tillvaro och en vardag mitt i allt detta.

Vi vet att Syriens folk kommer att behöva hjälp under lång tid framöver. Röda Korset bidrar på plats med rent vatten, mat och sjukvård. Men det räcker inte. Syriens folk är en angelägenhet för hela världen.

Men det finns saker vi kan göra för att lindra lidandet. Människor som flyr undan krig ska inte behöva utnyttjas av flyktingsmugglare för att sedan riskera att drunkna i Medelhavet.

Förutom att säkerställa respekten för humanitär rätt, är det bråttom att införa fler legala och säkra vägar in i Europa. Det finns flera sätt att åstadkomma detta.

För det första måste det bli lättare att återförenas med sin familj. Krig och katastrofer gör att familjer splittras. I flyktens kaos lämnas de äldre kvar, barn tappas bort och syskon separeras.

Krigets lagar säger att staterna ska underlätta för familjer som skingrats att återförenas. Att få återförenas med sin familj är också en av ytterst få legala vägar in i Europa.

Familjeförening är vidare en förutsättning för en snabbare integration i det nya landet. Därför är det avgörande att väntetiderna hålls korta och att hindren för återförening är få.

För det andra måste fler EU-länder ta emot kvotflyktingar. Sverige är det land i EU som tar emot flest, hittills ca 1 900 per år. Men trots att vi har ett brinnande krig i vårt närområde var det bara 13 av 28 medlemsstater som tog emot kvotflyktingar 2013.

Den svenska regeringen måste därför se till att frågan hamnar högt upp på EUs politiska dagordning.

För det tredje måste undantag från EU:s visumregler tillåtas och utfärdande av humanitära visum främjas.

EU:s arbete mot flyktingsmugglare och för upprätthållande av gränskontroll måste kombineras med ökat fokus på legala möjligheter att söka asyl. Viseringskraven bör upphävas för medborgare i länder där det råder en allvarlig humanitär kris, som är fallet med Syrien.

EU bör vidare överväga att göra undantag från viseringskraven för flyktingar som formellt erkänts av UNHCR, och ge dem möjlighet att söka asyl i EU. Röda Korset ser fram emot kommande förslag från kommissionen i syfte att underlätta för möjligheten att få skydd i EU.

Nu går konflikten in på år fem. Vi kan inte fortsätta att se på när människor dör i Syrien eller på flykten mot en trygg plats i Europa. Det är dags att agera. Och det är bråttom.

Röda Korset kommer tillsammans med vår systerförening att fortsätta bistå med vård, mediciner, mat och rent vatten på plats i Syrien. Vi kommer att stötta våra systerföreningar i grannländerna till Syrien för att bistå flyktingarna där.

Vi kommer att finnas till hands som medmänniskor på syriernas flykt genom Europa. Och vi kommer att underlätta för de flyktingar som kommer hit. Regeringen aviserade i regeringsförklaringen att man ska driva på för fler lagliga vägar in i EU.

Nu är det upp till bevis, och vi vill därför se att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson blir mer konkret och tar varje tillfälle i akt att driva frågorna i EU.

Ytterst handlar det om att visa medmänsklighet och humanitet mot det syriska folket.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.