Ur filmen ”Trevligt folk”. Foto: ur filmen ”Trevligt folk”.
Debattinlägg

”Låt 'Trevligt folk' inspirera fler”

Integration ·

”Regeringen borde därför se över regelverket, för att uppmuntra ideella krafter att ta initiativ. Ju fler som hakar på de goda exemplen desto bättre kommer integrationen fungera”, skriver Johanna Jönsson (C).

Om debattören

Johanna Jönsson
Migrationspolitisk talesperson (C)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Konflikterna i vår omvärld skapar stora flyktingströmmar, inte minst till Sverige.

Utvecklingen innebär stora – till och med enorma – utmaningar för det svenska samhället. Allt annat vore naivt att tro. Kommuner sätts under hård press när man på kort tid ska ordna bostäder, utbildningsplatser och arbete åt de nyanlända.

I stället för att fokusera på volymer vill vi prata om hur vi på bästa sätt kan välkomna dem som kommer hit.

Centerpartiet lade nyligen fram 20 konkreta förslag för att förbättra integrationen, där det bland annat föreslås full kostnadstäckning för kommunerna.

Men oavsett hur många politiska förslag som genomförs kommer integrationen aldrig att fungera om inte civilsamhället, vanliga människor i hela landet, gör en insats.

Den kritikerrosade filmen ”Trevligt folk” förmedlar en berättelse om hur lokalsamhället engagerar sig i en grupp nyanlända somalier. Tillsammans med ett gäng eldsjälar i Borlänge startar somalierna ett bandylag, med sikte på att ställa upp som Somalias landslag i bandy-VM i Sibirien.

Ingen av dem har stått på ett par skridskor tidigare. Det låter som en amerikansk sportkomedi, men det är på riktigt.

Resultatet borde vara en tankeställare och inspirationskälla för alla. Det intressanta i ”Trevligt folk” är inte att somalierna lär sig spela bandy, utan att de blir en del av det svenska samhället, mer effektivt än vad någon politisk åtgärd någonsin har kunnat åstadkomma.

Tyvärr finns det i dag många hinder för den typen av initiativ. Systemen för att de ideella organisationerna ska kunna söka statsbidrag alltför fyrkantiga. Det är svårt för små aktörer att söka och man måste i regel ha en kommun med i ansökan.

Målgrupperna för insatserna är dessutom alltför snäva. Det kan till exempel vara svårt att få stöd för en verksamhet som både välkomnar flyktingar och fattiga EU-migranter, då stöd ska sökas från olika system.

Regeringen borde därför se över regelverket, för att uppmuntra ideella krafter att ta initiativ. Ju fler som hakar på de goda exemplen desto bättre kommer integrationen fungera.

Och idéerna måste spridas. Som det är i dag uppfinns hjulet om och om igen. Samordningen är för dålig.

I Centerpartiets integrationsrapport finns ett förslag om att flytta pengar från Arbetsförmedlingen och etableringslotsarna till föreningar och frivilliga nätverk.

I Kanada, ett land med stor invandring och omvittnat bra integration, får föreningar som kan uppvisa resultat mentorstöd från staten.

Även socialt stöd är något som de ideella krafterna ofta gör bäst. Många engagerade idrottsledare kan vittna om hur de har stöttat nyanlända med att översätta information från myndigheter, ringa samtal, skjutsa runt och köpa utrustning.

Det måste bli lättare att få pengar även till den typen av stöd.

Somalia Bandy har redan inspirerat andra. Ett exempel är boendet för ensamkommande flyktingbarn i Orsa, som dragit igång en satsning för att barnen ska kunna vara med i Vasastafetten i längdskidor.

Andra initiativ poppar nu upp runtom i Sverige, inte minst på mindre orter. Det startas körer, pimpelkurser och skidskolor. Allt för att underlätta och snabba på integrationen.

Låt ”Trevligt folk” inspirera fler. Filmen visades nyligen i riksdagen. Visa den även på skolor, arbetsplatser och kommunhus runtom i hela landet. Och förändra regelverket så att idéer och initiativ lättare kan förverkligas.

Då kan vi tillsammans förbättra integrationen i stället för att bråka om hur många krigsdrabbade flyktingar Sverige klarar av.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.