Debattinlägg

”Timbros märkliga logik om nazister”

Publicerad

NAZISM · ”Svenskarnas partis valsatsning blev ett fiasko. Det kallar Andreas Johansson Heinö en felbedömning. Men vår rapport handlar inte om möjligheten att vinna röster. Den handlar om i vilken grad miljön är aktiv”, skriver Expo:s Daniel Poohl och Anna-Sofia Quensel.

Om debattörerna

Daniel Poohl
VD Stiftelsen Expo
Anna-Sofia Quensel
Expo research

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I en debattartikel SVT Opinion kritiserar Timbros Andreas Johansson Heinö slutsatserna i Expos senaste årsrapport.  Vi välkomnar debatten om hur vi kan förstå och bedöma den rasideologiska miljöns status.

Tyvärr tycks Heinö vara mer intresserad av att förneka de senaste årens nazistiska mobilisering än att förstå den.

Till att börja med tycks Heinö ha hakat upp sig på att Expo under det senaste året talat om den största nazistiska mobiliseringen sedan andra världskriget.

Utan att presentera en motbild menar han att den inte stämmer och att det inte räcker att sammanställa aktiviteter. Nu bygger analysen förvisso inte bara på aktiviteter. Men låt oss ändå koncentrera oss på kärnan i Heinös kritik.

Att mäta aktiviteter är ingen exakt vetenskap. Vi har att göra med slutna miljöer som inte redovisar medlemsantal.

Genom att sammanställa aktiviteterna har vi möjlighet att granska nivån, vilka som är aktiva och var de är aktiva. Att det finns bias i datainsamlingen har vi från start varit öppna med.

Men till skillnad från vad Heinö tycks tro så spelar de stor roll. För organisationer som saknar tillgång till den etablerade politikens spelplan återstår aktivismen.

Och ett fåtal personer kan snabbt sätta avtryck. Bakom propagandaspridningen finns människor som håller en gruppering vid liv genom socialt umgänge, kartläggning av politiska motståndare, hot, trakasserier eller våld.

Heinös enda antydan till alternativ beskrivning är Säpos bedömning att vit makt-rörelsen inte blivit starkare. Det är korrekt. Men säkerhetspolisens perspektiv är ett annat. De ser till rörelsens förmåga att hota rikets säkerhet. Det är inte samma sak.

Heinö har dock några viktiga poänger. De är relevanta och förtjänar egentligen längre svar än vad det här formatet erbjuder.

Högerextrema grupper tycks må bäst i frånvaron av stora högerpopulistiska partier. Hur kan då SD gynna den rasideologiska miljön?

Svenskarnas partis misslyckande visar att den parlamentariska vägen är stängd.

Troligtvis kommer vi gå mot en utveckling med ökad utomparlamentarisk aktivism, det parlamentariska arbetet kommer fortgå, men ha sekundär betydelse för miljön.

Detta hindrar inte att SD:s framgångar har skänkt en legitimitet åt de rasideologiska gruppernas retorik och gett dem ett hopp om en politisk förändring.

Svenskarnas parti drog den slutsatsen efter valet 2010 och menade att deras frågor låg i tiden. Det gav dem självförtroende och kraft att storsatsa 2014 och hopp att locka till sig väljare av SD.

I Norge och Danmark ser debatten om migrations- och integrationspolitiken annorlunda ut. De var dessutom ockuperade av Nazityskland, vilket ger helt andra förutsättningar än i Sverige. Gynnas den rasideologiska miljön av talet om att krossa åsiktskorridoren?

Ur ett kortsiktigt perspektiv har det skänkt hopp till den rasideologiska miljön. På lång sikt är det svårt att avgöra hur det kommer att påverka.

Heinös relevanta frågor överskuggas dock av slutsatser han bara har sig själv att skylla för.

Svenskarnas partis valsatsning blev ett fiasko. Det kallar Heinö en felbedömning. Men vår rapport handlar inte om möjligheten att vinna röster. Den handlar om i vilken grad miljön är aktiv.

Heinö tycks dessutom tro att det är vår årsrapport som skapat debatter om nazisters rätt att vara i skolan, demonstrera eller tala på Almedalens scen. Inte det faktum att frågan om nazister i skolan alltid uppstår under ett valår, eller att nazister faktiskt demonstrerade och tog plats på Almedalens scen.

Det är en märklig logik.

Men det blir den enda möjliga om man på allvar menar att de senaste årens mobilisering inom den rasideologiska miljön egentligen aldrig ägt rum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Medier

Mer i ämnet