Foto: Therése Ny/TT/Twitter
Debattinlägg

”Fotbollsjournalister hakar på korståg mot domare”

Fotboll ·

”Fotbollsjournalister som Robert Laul, Daniel Kristoffersson och Jens Fjellström kritiserar domaren Lerjéus. De om några borde kunna placera in 'Justitiemordet på Norrporten arena' i ett större sammanhang, ge allmänheten en mer nyanserad bild”, skriver Hermann Dill.

Om debattören

Hermann Dill
Frilansjournalist Bangkok, har följt Nordkorea i över 15 år och besökt landet ett flertal gånger.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Fotbollsdomare. Finns det något svårare yrke i hela världen?

Det kanske det gör, men inte särskilt många. För att förtydliga det påståendet kan vi göra en enkel liknelse för att visa hur otroligt svårt det är att vara fotbollsdomare.

Tänk in dig själv i rollen som ledare för ett företag med 22 fast anställda plus ett dussintal frilansare. De anställda vet för all del om att det är du som bestämmer i slutändan, men de kommer att göra precis allt i sin makt för att försöka lura och påverka dig att fatta felaktiga beslut.

Lägg därtill att det inte är vilket företag som helst du basar över, utan ett som har extrem mediabevakning och tusentals (ibland miljontals) intressenter.  Precis allt du gör kommer att granskas och kritiseras, oavsett om du har gjort ett bra eller dåligt jobb.

Domare kan precis som spelare, ledare och alla människor överhuvudtaget göra misstag. Och en fotbollsdomares ”möjligheter” att göra misstag är väldigt stora. Komplicerade beslut måste fattas på sekunden. Där och då. Tid för eftertanke finns inte överhuvudtaget.

Det här är inte på något sätt en nyhet för ”fotbollsfolk”. Tvärtom, alla som är inblandade eller intresserade av fotboll vet om hur extremt svårt det är att vara fotbollsdomare. Eller kanske inte?

I går spelade Gif Sundsvall mot Malmö FF i den allsvenska premiäromgången. Regerande mästarna såg extremt starka ut och Sundsvall hade inte en chans.

Så vad var den stora snackisen efter matchen? Malmö levererar? Malmö mot ett nytt guld? Sundsvall håller inte allsvensk klass? Nej, nej och åter nej.

Istället riktades nästan allt fokus mot domaren Michael Lerjéus. Varför? Han gav rött kort till Malmös spelare Enoch Kofi Adu.

Om det var rött kort eller inte låter jag vara osagt i den här texten.

Att Malmö FF:s spelare och ledare är upprörda och kritiserar Lerjéus är ingen stor sak. Och inget att bry sig om egentligen eftersom de i allra högsta grad är part i målet (fast det ser onekligen illa ut när de kallar domarens beslut justitiemord).

Men att etablerade, duktiga och väldigt kunniga fotbollsjournalister/experter som Robert Laul, Daniel Kristoffersson och Jens Fjellström (för att nämna några) hänger på och kritiserar Lerjéus är desto värre.

Idag så trendar ”Lerjéus” på Twitter!

Givetvis får journalister kritisera domare, det ingår i deras jobb att granska allt och alla. Fast en lika viktig del i jobbet som journalist/expert är att nyansera och sätta in saker och ting i ett större perspektiv.

Jag har jobbat tillsammans med både Fjellström, Laul och ”Disco” (ingen i branschen kallar Daniel Kristoffersson för någonting annat) genom åren och vet hur otroligt mycket de kan om fotboll och journalistik. De är fullblodsproffs på alla de sätt.

Därför blir jag förvånad över att de hakat på korståget mot Lerjéus med skygglapparna på.

De om några borde kunna placera in ”Justitiemordet på Norrporten arena” i ett större sammanhang, ge allmänheten en mer nyanserad bild och visa mycket större förståelse och respekt för domare och hur otroligt svår deras uppgift är.

Det tror jag att precis alla skulle vinna på.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.