Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons porträtt tryckt på t-shirts, under partiets landsdagar. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Debattinlägg

”Rent och skärt maktmissbruk”

Sverigedemokraterna ·

”Sverigedemokraterna visar tydligt att det inte handlar om ideologi eller sakpolitik utan om lojalitet. Det är rent och skärt maktmissbruk”, skriver SDU:s Gustav Kasselstrand, William Hahne, Jessica Ohlson och Joakim Isheden.

Om debattörerna

Gustav Kasselstrand
Förbundsordförande SDU
William Hahne
Vice förbundsordförande SDU
Jessica Ohlson
Förbundssekreterare SDU
Joakim Isheden
Förbundskassör SDU

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Man kan inte tycka vad som helst och vara medlem i SD”, skriver riksdagsledamot Paula Bieler (SD) på SVT Opinion.

Bieler skriver också att man inte kan vara medlem i Sverigedemokraterna om man inte delar partiets syn på demokrati, öppen svenskhet eller nolltolerans mot rasism.

Det enda Paula Bieler gör är att sätta ord på saker som är självklarheter.

Ändå är de här sakerna bara självklara i Sverigedemokratisk ungdom (SDU), inte i SD.

I SDU för förbundsstyrelsen dialog med alla medlemmar som uppvisar tveksamma ideologiska hållningar eller på annat sätt avviker från de grunder som ungdomsförbundet vilar på.

Dialogen förs mellan fyra ögon och leder till att eventuella missförstånd kan lösas direkt eller till att personen ifråga själv inser att dennes åsikter inte överensstämmer med förbundets och sedan görs en begäran om utträde.

I de ytterst få fall en avvikande medlem inte går med på detta, väcks ett personärende med sannolik uteslutning som resultat. Agerandet från förbundsstyrelsen är konsekvent och gäller alla medlemmar, oavsett tidigare eller nuvarande lojaliteter eller vänskapsband.

I SD ”utreder” man saker genom att helt enkelt väcka ett personärende på de personer som man inte tycker om, skickar ett brev med svepande formuleringar som är omöjliga att bemöta, och därefter avkunnar partistyrelsen sin dom.

Fortfarande utan att den ”utredda” personen fått en chans att ta del av den bevisning som ligger till grund för personärendet. Vänder man sig till partiledningen eller till medlemsutskottet i syfte att föra en dialog så möts man av kompakt tystnad.

Avsaknaden av vilja att kommunicera är slående. I SD tillåts man komma undan med vad som helst så länge man är obrottsligt lojal mot partiledningen.

Andra personer, som inbillas vara hot, rensas ut utan pardon.

Gemensamt för det fyrtiotal medlemmar som nu riskerar uteslutning ur partiet är att de, utan undantag, vid olika tillfällen offentligt stöttat oss i förbundsledningen eller ledningen i SD Stockholms stad.

Det är medlemmar som i flera år engagerat sig ideellt i partiet och som bidragit till att göra partiet till vad det är idag. Dessa personer kommer nu på en given signal att uteslutas, trots att de under sitt mångåriga engagemang aldrig tidigare ansetts vara ideologiskt avvikande.

Det visar tydligt att det inte handlar om ideologi eller sakpolitik utan om lojalitet. Det är rent och skärt maktmissbruk.

Ett medlemskap i Sverigedemokraterna kräver inte bara att man står upp för partiets politik, det kräver uppenbarligen också fullständig lojalitet mot partiledningen.

Meddelandet är tydligt: Våga inte yttra en kritisk åsikt, då väntar snart ett uteslutningsärende på hallmattan.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.