Lina Landström, en simhall. Foto: Privat/Simon Paulin/SvD/TT
Debattinlägg

”Hbt-certifiering – en del i RFSL:s monopol”

Publicerad

HBTQ · ”Hbt-certifieringen är inget annat än en del i ett osunt monopol som RFSL har på hbtq-frågor och som de tjänar massvis med pengar på. Det är fantastiskt att kommuner vill satsa på hbtq-frågorna, men att göra sin verksamhet en säker plats för alla bör inte, och ska inte, kosta skjortan”, skriver Lina Landström.

Om debattören

Lina Landström
Grundare CUF:s hbtq-nätverket

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I slutet på januari nyinvigdes Sundbybergs simhall och blev då Sveriges första hbt-certifierade simhall. Nyligen rapporterade Sydsvenskan om att Högevallsbadet i Lund blir nästa simhall i ordningen att genomgå en hbt-certifiering.

Många kommuner ställer sig oerhört positiva till hbt-certifiering, och visst är det fantastiskt att kommuner vill satsa på hbtq-frågor och göra sina allmänna platser mer välkomnande för alla, men jag finner många problem i sättet detta görs på.

I augusti förra året släppte RFSL en kommunundersökning där de granskat svenska kommunernas hbtq-vänlighet. I rapporten kom det fram många brister i de olika kommunerna, och RFSL erbjuder en lösning i form av en HBT-certifiering som är en 6-8 månaders lång utbildning och utvecklingsplan i normkritik och bemötande.

Så RFSL ser problem och erbjuder lösningar, är inte det fantastiskt?

Problemet är att den här utbildningen inte är gratis. Tvärtom – det kostar flera miljoner för en kommun, eller ett företag, att få en hbt-certifiering.

Borås Tidning rapporterade förra året om att en HBT-certifiering av Marks kommun skulle kosta dem sex miljoner och Region Gotland har länge velat hbt-certifiera sina verksamheter, något som skulle kosta dem 7,5 miljoner enligt en uträkning som gjordes 2012.

Certifieringen är dessutom bara giltig i tre år och måste sen uppdateras.

Kommuner betalar alltså miljontals kronor för en hbt-certifiering till samma organisation som påpekat behovet av den. Miljontals kronor som skulle kunna gå till att exempelvis höja lärarlöner, förbättra äldreboenden eller rusta upp kollektivtrafiken.

HBT-certifieringen är inget annat än en del i ett osunt monopol som RFSL har på hbtq-frågor och som de tjänar massvis med pengar på.

Det låter som att en hbt-certifiering från RFSL är den enda vägen att bli hbtq-vänlig som kommun eller företag, vilket är långt ifrån sanningen, men RFSL:s utbildning är enda sättet att få en flashig hbt-certifiering att skryta med.

En certifiering som skapar en enorm konkurrenskraft trots att den egentligen inte säger någonting om hur vida just det företaget eller den kommunen är mer hbtq-vänlig än någon annan. De har bara haft råd att få en RFSL-certifiering.

Det är dags att inse att RFSL:s ord inte är lag, och att det finns många kommuner och företag runt om i landet som inte har en HBT-certifiering men trots det har ett fantastiskt bemötande.

Det är fantastiskt att kommuner vill satsa på hbtq-frågorna, men att göra sin verksamhet en säker plats för alla bör inte, och ska inte, kosta skjortan.

Om RFSL enbart hade hbtq-personers bästa i första fokus så hade de spridit sin certifiering och utbildning med vinden till alla som önskade den – till ett pris alla har råd att betala.

Det finns många fantastiska hbtq-personer runt om i landet som för en betydligt mindre summa kommer och föreläser för din kommun eller ditt företag och utbildar er i bemötande och normkritik.

Ni kommer inte få en cool Hhbt-certifiering att sätta upp på väggen, men ni kommer få en hbtq-vänlig verksamhet och sen ha massor med pengar över att göra bättre saker för.

Som att driva er verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

HBTQ

Mer i ämnet