Lina Landström, en simhall. Foto: Privat/Simon Paulin/SvD/TT
Debattinlägg

”Hbt-certifiering – en del i RFSL:s monopol”

HBTQ ·

”Hbt-certifieringen är inget annat än en del i ett osunt monopol som RFSL har på hbtq-frågor och som de tjänar massvis med pengar på. Det är fantastiskt att kommuner vill satsa på hbtq-frågorna, men att göra sin verksamhet en säker plats för alla bör inte, och ska inte, kosta skjortan”, skriver Lina Landström.

Om debattören

Lina Landström
Grundare CUF:s hbtq-nätverket

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I slutet på januari nyinvigdes Sundbybergs simhall och blev då Sveriges första hbt-certifierade simhall. Nyligen rapporterade Sydsvenskan om att Högevallsbadet i Lund blir nästa simhall i ordningen att genomgå en hbt-certifiering.

Många kommuner ställer sig oerhört positiva till hbt-certifiering, och visst är det fantastiskt att kommuner vill satsa på hbtq-frågor och göra sina allmänna platser mer välkomnande för alla, men jag finner många problem i sättet detta görs på.

I augusti förra året släppte RFSL en kommunundersökning där de granskat svenska kommunernas hbtq-vänlighet. I rapporten kom det fram många brister i de olika kommunerna, och RFSL erbjuder en lösning i form av en HBT-certifiering som är en 6-8 månaders lång utbildning och utvecklingsplan i normkritik och bemötande.

Så RFSL ser problem och erbjuder lösningar, är inte det fantastiskt?

Problemet är att den här utbildningen inte är gratis. Tvärtom – det kostar flera miljoner för en kommun, eller ett företag, att få en hbt-certifiering.

Borås Tidning rapporterade förra året om att en HBT-certifiering av Marks kommun skulle kosta dem sex miljoner och Region Gotland har länge velat hbt-certifiera sina verksamheter, något som skulle kosta dem 7,5 miljoner enligt en uträkning som gjordes 2012.

Certifieringen är dessutom bara giltig i tre år och måste sen uppdateras.

Kommuner betalar alltså miljontals kronor för en hbt-certifiering till samma organisation som påpekat behovet av den. Miljontals kronor som skulle kunna gå till att exempelvis höja lärarlöner, förbättra äldreboenden eller rusta upp kollektivtrafiken.

HBT-certifieringen är inget annat än en del i ett osunt monopol som RFSL har på hbtq-frågor och som de tjänar massvis med pengar på.

Det låter som att en hbt-certifiering från RFSL är den enda vägen att bli hbtq-vänlig som kommun eller företag, vilket är långt ifrån sanningen, men RFSL:s utbildning är enda sättet att få en flashig hbt-certifiering att skryta med.

En certifiering som skapar en enorm konkurrenskraft trots att den egentligen inte säger någonting om hur vida just det företaget eller den kommunen är mer hbtq-vänlig än någon annan. De har bara haft råd att få en RFSL-certifiering.

Det är dags att inse att RFSL:s ord inte är lag, och att det finns många kommuner och företag runt om i landet som inte har en HBT-certifiering men trots det har ett fantastiskt bemötande.

Det är fantastiskt att kommuner vill satsa på hbtq-frågorna, men att göra sin verksamhet en säker plats för alla bör inte, och ska inte, kosta skjortan.

Om RFSL enbart hade hbtq-personers bästa i första fokus så hade de spridit sin certifiering och utbildning med vinden till alla som önskade den – till ett pris alla har råd att betala.

Det finns många fantastiska hbtq-personer runt om i landet som för en betydligt mindre summa kommer och föreläser för din kommun eller ditt företag och utbildar er i bemötande och normkritik.

Ni kommer inte få en cool Hhbt-certifiering att sätta upp på väggen, men ni kommer få en hbtq-vänlig verksamhet och sen ha massor med pengar över att göra bättre saker för.

Som att driva er verksamhet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.