• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.

Migrationsverket i Stockholmsförorten Märsta. Foto: MAJA SUSLIN / TT
Debattinlägg

”Moderaterna ersätter trygghet med tillfälliga uppehållstillstånd”

Publicerad

ASYLPOLITIK · ”Förslaget kommer att leda till oro för de människor som berörs och en ännu större arbetsbörda för ett redan belastat Migrationsverk. Vilken arbetsmarknad kommer får vi när några av oss är helt i arbetsgivarens makt för att få stanna i Sverige?”, skriver Christina Höj Larsen (V) och Ali Esbati (V).

Om debattörerna

Christina Höj Larsen
Migrationspolitisk talesperson (V)
Ali Esbati (V)
Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Moderaterna väljer att fortsätta sina symbolpolitiska utspel. Denna gång vill man ersätta tryggheten som ett permanent uppehållstillstånd ger med otryggheten i tillfälliga uppehållstillstånd.

Det är självklart inte bra för människors möjligheter att lära språket, rota sig och bli en del av vårt samhälle.

Vi vet att människor inte söker sig till Sverige för att få permanenta uppehållstillstånd. Detta har belysts av bland annat migrationsforskaren Joakim Ruist. Man söker sig till Sverige för att man känner någon som redan är här – och för att man tycker att Sverige är ett tryggt och bra land.

Förslaget kommer alltså inte göra att färre skyddsbehövande söker sig hit.

Men det är den signalen moderaterna vill sända ut.

Enligt moderaternas förslag ska uppehållstillståndet prövas igen efter tre år – vilket kommer att leda till oro för de människor som berörs och en ännu större arbetsbörda för ett redan belastat Migrationsverk.

Om man har arbete och stadigvarande inkomst ska man då kunna ”belönas” med permanent uppehållstillstånd. Detta kommer att leda till att människor är helt beroende av arbetsgivaren för sin fortsatta trygghet.

Vilken arbetsmarknad kommer får vi när några av oss är helt i arbetsgivarens makt för att få stanna i Sverige?

Tittar vi på hur situationen ser ut för arbetskraftsinvandrade som är i en liknande situation ser vi det beklämmande facit: Vidriga arbetsförhållanden med 12-timmars arbetspass sju dagar i veckan och löner långt under kollektivavtal.

Men det är så moderaterna alltid har velat ha arbetstagarna: Utlämnade, desperata och maktlösa.

Det har vi i arbetarrörelsen alltid kämpat emot – och det kommer vi kämpa emot även nu.

Vi har tidigare sett två inriktningar bland borgerligheten när det gäller flykting- och migrationspolitiken. Några har försökt göra karriär på att misstänkliggöra och hetsa mot skyddsbehövande medan andra har använt invandrare för att slå mot våra kollektiva rättigheter på arbetsmarknaden.

Vi har undrat vilken väg Moderaterna skulle välja. Svaret har börjat utkristallisera sig, som med dagens utspel: De väljer att kombinera båda dessa vägar.

Vi har idag problem i Sverige med både arbetslöshet, bostadsbrist och att människor födda utanför Sverige inte får sin kompetens och utbildning tagen tillvara. Därför är det helt nödvändigt med en ordentlig omläggning av såväl arbetsmarknadspolitiken som den ekonomiska politiken.

Arbetsförmedlingen måste bli det namnet antyder – inte den myndighet för upphandling, kontroll och bestraffning som alliansregeringen stöpte fram.

Dessutom är Sverige i akut behov av omfattande samhällsinvesteringar för att fler jobb och bostäder ska växa fram och människors kunskaper och kompetens ska tas tillvara.

Detta är konkreta förslag som avgör skillnaden mellan å ena sidan ett land där samhällsstrukturen fallerar medan det politiska svaret är att peka fingrar nedåt och dra upp skiljelinjer inåt, och å andra sidan ett land som frodas, moderniseras och håller ihop.

Det begripligt att Moderaterna inte vill att de politiska motsättningarna runt detta ska visas upp som de är – då kommer de att få svårt att försvara sina positioner. Istället leker de viskleken med opinionen.

Medan borgerlighetens tyckare och politiker snubblar över varandra för att blåsa i den symbolpolitiska visselpipan kommer Vänsterpartiet fortsätta arbeta för ett Sverige som möter skyddsbehövande tryggt och välorganiserat.

Vi accepterar inte att ursprung ska sortera oss på arbetsmarknaden och avgöra vår trygghet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Svensk politik

Mer i ämnet