Foto: TT
Debattinlägg

”Ett viktigt kliv i integrationspolitiken”

Asylpolitik ·

”Ett uppehållstillstånd som är tillfälligt ska bli till ett permanent om personen får en anställning med uppvisad inkomst. Denna möjlighet ska gälla oavsett om det föreligger skyddsbehov eller inte, vilket stärker drivkrafterna till att finna arbete”, skriver Elisabeth Svantesson (M) och Johan Forssell (M).

Om debattörerna

Elisabeth Svantesson
Arbetsmarknadspolitisk talesperson (M)
Johan Forssell
Socialförsäkringspolitisk talesperson (M)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sverige står inför omfattande integrationsutmaningar. Moderaterna presenterar därför ett stort antal förslag som värnar asylrätten, stärker arbetslinjen och ställer krav på alla EU-länder att ta sitt ansvar.

Sverige har under många år tagit ett mycket stort ansvar för att ge en fristad till människor på flykt. För oss är det självklart att värna asylrätten och hjälpa människor som lämnat krig och förtryck.

Samtidigt går det inte att blunda för att det finns omfattande problem inom integrationsområdet. Trots att fler utrikes födda än någonsin jobbar i Sverige tar det alldeles för lång tid för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Mediantiden för flyktingar att få ett jobb är nästan åtta år. Det är en orimligt lång tid som ofta gör det svårt att kunna etablera sig i det svenska samhället.

En arbetsgrupp inom Moderaterna har sedan i vintras arbetat intensivt med att ta fram svar på utmaningarna. Det har varit ett brett utvecklingsarbete, där vi inte ryggat tillbaka från att ompröva lösningar som visat sig inte fungera.

Slutsatserna kommer att diskuteras på Moderaternas partistämma i höst.

SVT Opinion har vänsterpartisterna Christina Höj Larsen och Ali Esbati noterat att ett av våra förslag gäller införandet av tillfälliga uppehållstillstånd på tre år för de som kommer till Sverige på egen hand utanför kvotflyktingsystemet.

Utgångspunkten för reformen är att den som behöver skydd naturligtvis ska få det, men där vi också måste ställa krav och ha förväntningar på människor som kommer till Sverige.

Förslaget innebär att ifall skyddsbehov kvarstår efter tre år så förnyas det tillfälliga uppehållstillståndet i ytterligare tre år.

Samtidigt ska ett uppehållstillstånd som är tillfälligt bli till ett permanent om personen får en anställning med uppvisad inkomst. Denna möjlighet ska gälla oavsett om det föreligger skyddsbehov eller inte, vilket stärker drivkrafterna till att finna arbete och ordna sin egen försörjning.

Alla människor som vill komma till Sverige och jobba, ska uppmuntras i sina ansträngningar.

Att två vänsterpartister kritiserar den inriktningen är inte särskilt förvånande, då man representerar ett parti där en hörnsten är att betydelsen av ansvarstagande och arbete ska urgröpas.

Förändringen rörande uppehållstillstånd är viktig i sig, men ska ses tillsammans med en lång rad andra initiativ från arbetsgruppen.

Vi föreslår en särskild jobbstimulans där nyanlända får etableringsersättning samtidigt som arbete under ett års tid.

En satsning på företagande bland nyanlända är tänkt att ta vara på det faktum att många som kommer till vårt land har erfarenhet av att driva företag i sina hemländer.

Genom att kartlägga kompetenser och undervisa i svenska språket redan under asylprövningstiden, stärks möjligheterna till långsiktig etablering på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen ska förmedla jobb, inte bostäder.

Vi föreslår därför att bosättningsansvaret för nyanlända övertas av Länsstyrelserna. Utbildning i svenska för invandrare ska kunna ges på distans, via webben och på obekväma tider för att tillgodose de många olika behov som finns.

Till detta ska läggas betydelsen av mer generella åtgärder, inte minst att förhindra regeringens och Vänsterpartiets omfattande skattehöjningar på arbete, sparande och investeringar.

Det råder ingen brist på problembeskrivningar i svensk integrationspolitik. Det är svaren som har saknats.

Moderaterna tar nu ett viktigt kliv framåt för att fler nyanlända ska kunna få sitt första arbete i Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.