Elitloppet. Foto: MARK EARTHY
Debattinlägg

”Skattetrycket hämmar hästsporten”

Trav ·

”En omreglerad spelmarknad med lika villkor är absolut nödvändig om trav- och galoppsporten liksom hästnäringen i sin helhet skall klara sig i framtiden. Visa handlingskraft, statsråd Shekarabi (S)”, skriver Johan Abenius.

Om debattören

Johan Abenius
F d utvecklingschef Svensk Travsport

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Till helgen avgörs Elitloppet. Runt 60 000 människor samlas på Solvalla och hundratusentals tittare följer evenemanget på TV.

Det är fest och travsporten visar upp sin allra bästa sida. Men hur står det till egentligen med svensk travsport?

Svensk trav- och galoppsport äger sedan 1974 ATG som arrangerar spel på hästar. ATG är det enda spelbolaget i Sverige som helt eller delvis finansierar en hel näring. 

SLU-undersökningen ”Hästnäringens samhällsekonomiska betydelse i Sverige” konstaterar bland annat att hästnäringen genererar 30 000 jobb och omsätter 46 miljarder per år.

Hästnäringen är svensk jordbruks fjärde största kund. Skatteintäkterna uppgår till över fyra miljarder kronor. I termer av andel av BNP svarar hästnäringen för 0,34 procent, vilket är i nivå med hela jordbruket.

Förutom alla dessa hårda fakta har hästsporten en enastående betydelse för många hundratusentals människor som förenas i en kärlek till hästen.

Det finns således mycket starka samhälleliga skäl att säkra goda förutsättningar för trav- och galoppsportens spelbolag ATG. Idag kommer trav- och galoppsportens försörjning till cirka 87 procent från spel.

Inte sällan beskrivs trav- och galoppsporten som en verksamhet med mycket pengar, men faktum är att hästägarnas kostnadstäckning stadigt gått ned och beräknats till cirka 30 procent och färre än fem procent av hästarna går med vinst.

Under åren 2000-2014 har dessutom uppfödningen av svenska trav- och galopphästar nära nog halverats. En skenande kostnadsutveckling, bland annat drivet av att sportens arbetsmarknad gått från grå/svart till vit, är orsaken. 

Sedan 1974 regleras våra villkor genom totoskatt och koncessioner i avtal med staten.

Spelskatten på travsport i Sverige är med 35 procent den högsta i världen och till exempel mer än dubbelt så hög som i våra grannländer.

Skattetrycket i kombination med den snedvridna konkurrenssituationen hämmar en fortsatt stabil utveckling för landets hästsport.

Hela konstruktionen bygger på att ATG har ensamrätt på hästspel vilket alla vet är en ren chimär. Konkurrensen på spelmarknaden är mördande och de utländska bolagen gör marknadssatsningar som är mångdubbelt större än vad ATG har möjlighet till.

De utländska spelbolagen, vilka inte levererar vare sig till hästnäringen eller till statskassan, ökar sina marknadsandelar i ett våldsamt tempo.

Dessa bolag skall förstås också få verka i Sverige men det måste ske på lika villkor med rimlig ersättning till såväl näring som skatt.

En omreglerad spelmarknad med lika villkor är absolut nödvändig om trav- och galoppsporten liksom hästnäringen i sin helhet skall klara sig i framtiden.

Travsporten står inför många utmaningar men den i särklass viktigaste är den långsiktiga finansieringen.

Vi vet med säkerhet att nuvarande system är dömt att utarma travet liksom hela hästnäringen över tid.

Att vi har en ohållbar situation är sedan flera år de flesta politiska partier helt överens om. Frågan har utretts i omgångar.

Tillgängliga analyser visar att såväl stat som näring blir vinnare på en omreglerad spelmarknad.

Ändå händer ingenting.

En framgångsrik hästsport betyder jobb och levande landsbygd.

Ansvarigt statsråd är Ardalan Shekarabi (S), visa handlingskraft!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.