Patriarken Moran Mor Ignatius Aphrem II
Debattinlägg

”Patriarken tar ställning för president Assad”

Publicerad

SYRIEN · ”I Syrien hyllar patriarken diktatorn al-Assad, i Sverige tas han emot av bland andra statsminister Löfven (S). Våra svenska politiska representanter sviker idag de hundratusentals människor som fallit offer för al-Assads terror i Syrien”, skriver Yasir Al-Sayed Issa.

Moran Mor Ignatius Aphrem II, patriark för den Syrisk-ortodoxa kyrkan är nu på Sverigebesök.

Under sin vistelse i Sverige skall patriarken, förutom att besöka ortodoxa kyrkorna i hela landet, även hålla föredrag i riksdagen samt träffa vår statsminister Stefan Löfven (S) och det svenska kungaparet på Kungliga slottet.

Patriarken Ignatius tillträdde sin post den 29 maj 2014 som den högsta religiösa ledaren för den Syrisk-ortodoxa kyrkan mitt under den humanitära krisen i Syrien.

Förutom sin religiösa roll i området har patriarken en viktig politisk roll att spela i den blodiga konflikten i Syrien, en konflikt som har kostat långt över en kvarts miljon liv.

Hans roll kan dämpa de sekteristiska spänningar som just nu finns, samtidigt som han med sitt ämbete kan ta en tydlig ställning för demokrati och rättvisa i landet.

Men istället för att stå upp för demokratins väg i Syrien har patriarken valt att ta en tydlig ställning för diktatorn Bashar al-Assad, alltså den person som är högst ansvarig för alla de oräkneliga brott som begåtts mot folkrätten i Syrien.

I en intervju som gjordes med patriarken Ignatius av den syriska dagstidningen Tishrin citeras han säga följande: ”Syrien kommer fortsätta att segra, tack vare den syriska arméns uppoffringar och folkets stöd till det kloka ledarskapet i landet. Syrien kommer att återfå sin styrka och status med ledaren och presidenten Bashar Al-Assad”.

Vid ett annat tillfälle och direkt efter det öppet manipulerade presidentvalet i Syrien år 2014 sa patriarken: ”Med enorm glädje tog vi emot nyheten att ni vann presidentvalet i Syrien, denna glädje sträckte sig utanför Syriens gränser för att nå ut till alla Syrier i hela världen som står vid er sida för att fortsätta reform och utvecklingsprocessen ni har inlett i vårt älskade Syrien”.

Reform och utvecklingsprocessen som patriarken syftar på har idag kostat över 250 000 människoliv, samtidigt som 10 miljoner andra människor har tvingats på flykt och ett helt land lämnats i ruiner.

Det ”kloka ledarskapet” är det som har kränkt de mänskliga rättigheterna i landet på alla tänkbara sätt, ett ledarskap som använt sig av allt från fatbomber till kemvapen för att tysta ner ett folk vars brott varit strävan efter demokrati och mänskliga rättigheter.

Det är därför väldigt oroväckande hur våra politiska representanter väljer att officiellt ta emot en ledare som öppet tar ställning för en av vår tids värsta diktaturers fortlevnad och som öppet hyllar diktatorn al-Assad utan att vid ett enda tillfälle ta avstånd från Assads terror, eller åtminstone ifrågasätta de kränkningar som diktatorn är högst ansvarig för.

Våra svenska politiska representanter sviker idag de hundratusentals människor som fallit offer för al-Assads terror i Syrien.

Det kan aldrig vara acceptabelt för våra högsta politiska representanter tar emot och har samröre med dem som öppet stödjer och hyllar diktaturer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

ISIS/IS

Mer i ämnet