Foto: Charlie Riedel
Debattinlägg

”Flyget borde vara dyrare”

Publicerad

KLIMAT · ”Jag beslutade mig för att, i princip, sluta flyga. Det var ett stort beslut som inte var enkelt att fatta. Mycket av mitt liv och min personlighet var tidigare kopplat till resande”, skriver Ola Ilstedt.

Om debattören

Ola Ilstedt
Grundare "Jag flyger inte - för klimatets skull"

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nu är semestern snart här. Och sommarvädret syns inte till än. Allt fler bokar därför en semesterresa utomlands. Vi flyger mer och mer, vilket tyvärr också påverkar klimatet.

För åtta år sedan beslutade jag mig för att sluta flyga. Jag hade insett vad vi håller på att göra med vår planet och jag kände att jag måste ändra mitt sätt att leva.

Enligt forskarvärlden och FN:s klimatpanel måste utsläppen av växthusgaser minska radikalt – och det mycket snart – för att vi inte ska få en så stor påverkan av klimatet att jorden och dess natur, djur och människor allvarligt ska hotas.

Och som så ofta så kommer de som redan lever under svåra omständigheter att drabbas hårdast: de fattigaste, de som knappt överlever ens idag.

Jag tänkte på vad jag skulle svara när mina barnbarn i framtiden frågar mig:
– Vad gjorde du, morfar, när du började förstå vad som höll på att hända?

Och då skulle jag vilja kunna säga att jag faktiskt gjorde ganska mycket. Jag ändrade mitt sätt att leva.

Jag källsorterade redan sedan tidigare förstås. Åt inte så mycket kött, kanske. Men när jag undersökte vad i min livsstil som påverkade klimatet mest, så blev det tydligt att det var flygresorna som stod för en mycket stor del, kanske över 80 procent, av min klimatpåverkan.

Därför beslutade jag mig för att, i princip, sluta flyga.

Det var ett stort beslut som inte var enkelt att fatta. Mycket av mitt liv och min personlighet var tidigare kopplat till resande.

Det är också något som jag tror att jag delat med många andra: studier visar att det som svenskar uppskattar mest i livet är att resa. Att begränsa mitt resande kändes jobbigt och svårt.

Men nu har några år gått. Och jag har det faktiskt minst lika bra nu, utan flygresorna. Hur är det möjligt?

Det finns flera förklaringar. Jag lägger större vikt vid att ha det bra i vardagen. Mina vänner och nära är viktigare för mig. Jag försöker njuta av allt som Sverige faktiskt kan erbjuda, under alla våra varierande årstider.

Och så reser jag faktiskt också fortfarande. Men nu tar jag tåget.

En tågresa till min bror i Barcelona tar två dygn och ger så mycket mer än en resa med flyget.

Jag äter frukost i ett land, lunch i ett annat, ser landskapen susa förbi medan jag äter middag i restaurangvagnen i ett tredje, och har en natt i Paris innan jag är framme. Själva resan blir ett äventyr i sig.

När du lärt sig hur du bokar tåg är det inte mycket svårare än att boka flyg.

Tåget kostar sedan visserligen ett par gånger mer än flyget. Men det är främst för att flyget gått ned så mycket i pris: tåget kostar inte mycket mer idag än för 20 år sedan.

Du kan få en tågresa tur och retur till Sydeuropa för 3000 – 4000 kr, om du är lite flexibel. Visst skulle tåget kunna vara billigare, men det bästa vore att flyget istället blev dyrare.

Jag förstår att det är svårt för många att tänka sig att göra samma val som jag. Men jag vet också att vi kan leva mer på planetens villkor och samtidigt må minst lika bra.

Så när du får frågan av dina barnbarn: vad vill du kunna svara?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Miljö

Mer i ämnet