Foto: Mary Altaffer/TT/Signtex
Debattinlägg

”Ögonfransförlängning är en onödig behandling”

Skönhetsindustrin ·

”Kvinnorna som förlänger sina ögonfransar drabbas av besvär som till exempel röda ögon och torra, kliande eksem på ögonlock”, skriver Katrin Dierschke och Maria Hedmer.

Om debattörerna

Katrin Dierschke
Specialistläkare, Arbets- och miljömedicin Lund
Maria Hedmer
Yrkeshygieniker Dr Med Vet, Arbets- och miljömedicin Lund

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sverige Radio rapporterade nyligen att fransstylister riskerar att bli sjuka.

Ögonfransförlänging är den senaste trenden inom skönhetsvården, och innebär att konstgjorda fransar fästs, frans för frans, på de egna fransarna. Denna nya metod har blivit väldigt populär i hela världen de senaste åren.

Men vad de flesta inte vet är att de konstgjorda fransarna limmas fast med ett snabblim som innehåller cyanoakrylater, vilka räknas som härdplaster.

Totalt limmas mellan 200-300 fransar fast på de egna fransarna.

En behandling tar 1,5-3 timmar och behöver kompletteras ungefär var tredje vecka. Cyanoakrylatlim har en stark fästförmåga och det härdar på några sekunder i kontakt med luftfuktigheten.

Fastän små mängder cyanoakrylatlim används blir den dagliga exponeringstiden lång. Att utsätta sig för cyanoakrylater innebär en ökad risk för att utveckla allergi, astma och kontaktallergi.

Under det senaste året har vi på Arbets- och miljömedicin i Lund fått remitterat till oss fyra unga kvinnor som arbetat som fransstylister och som utvecklat hälsobesvär i samband med ögonfransförlängning.

Typiska symtom var näsbesvär, med nästäppa, rinnsnuva, nysningar, näsblod, slem i halsen, hosta, astma med andningssvårigheter, pip i luftvägarna och tryck över bröstet på kvällen och natten efter, och kontaktallergi med röda, kliande hudutslag med blåsor i ansiktet och på händerna.

Besvären började redan kort tid efter att de hade börjat göra ögonfransförlängningar.

Det är unga kvinnor som arbetar med ögonfransförlängning, på frisör-, nagel- och skönhetssalonger, och de är omedvetna om hälsoriskerna.

Det kan delvis bero på att återförsäljarna av limmet på nätet säljer limprodukter som saknar faromärkning med varningstext enligt gällande lagstiftning.

Vidare är behandlingsrummen på salongerna ofta små med otillräcklig allmänventilation och därför inte anpassade för verksamheten.

Fransstylister använder inte heller andningsskydd och skyddshandskar vid limning med snabblimmet eftersom det inte accepteras inom skönhetsbranschen.

Vid användning av samma snabblim i industrin är det en självklarhet att använda sådan skyddsutrustning.

Det är även känt att kvinnorna som förlänger sina ögonfransar drabbas av besvär som till exempel röda ögon och torra, kliande eksem på ögonlock.

I skönhetsbranschen är företagen små företag eller egna, och saknar i regel alltid företagshälsovård. Vidare har skönhetsbranschen dålig kunskap om rådande arbetsmiljölagstiftning.

Vid arbete med cyanoakrylater gäller föreskriften ”Kemiska arbetsmiljörisker, AFS 2014:43” från Arbetsmiljöverket.

Reglerna kräver till exempel medicinsk kontroll, som innebär periodiskt läkarundersökning med tjänstbarhetsbedömning, och utbildning om de risker som arbetet med cyanoakrylater innebär och vilka skyddsåtgärder som behövs för att arbeta på ett säkert sätt.

För oss konsumenter handlar det om att stå pall för trycket i samhället för rådande skönhetsideal. Att förlänga sina ögonfransar är en onödig behandling precis som så mycket annat inom skönhetsbranschen.

Genom att som konsument välja bort ögonfransförlängning kan man faktiskt enkelt förebygga sin egen och andras risk för allvarlig ohälsa!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.