Debattinlägg

”Vad väntar MP på?”

Publicerad
ALMEDALEN 2015 ·

”Om MP inte klarar av att levera i sina gröna hjärtefrågor – vad finns det då för mening att sitta i regering?”, skriver Sara Vikström Olsson.

Om debattören

Sara Vikström Olsson
Ordförande Fältbiologerna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag samlas hela Sveriges miljörörelse i Almedalen under parollen ”Keep it in the ground” som en uppmaning till regeringen att behålla de fossila bränslena i marken.

Miljöpartiet gick ut starkt i valrörelsen med att skapa en grön regering, lovade att begrava kolbiten i marken och att ställa om Sverige i hållbar riktning.

Men sedan Miljöpartiet blev regeringsparti har partiet varken vunnit om Förbifarten, Vattenfall eller Bromma flygplats – områden som är några av Miljöpartiets viktigaste vallöften om miljön.

Vi förstår att regeringsinnehav innebär en ständig förhandling och kompromiss med andra politiska viljor och att regeringen sitter i ett svårt parlamentariskt läge där de saknar egen majoritet.

Men om MP inte klarar av att levera i sina gröna hjärtefrågor – vad finns det då för mening att sitta i regering?

I valdebatten höll Gustav Fridolin (MP) upp en kolbit och krävde att Vattenfalls kolkraftverk ska läggas ned. Sedan vacklade både Fridolin och Romson flera gånger som ministrar, och kunde tänka sig fortsatt kolverksamhet med annan ägare.

Detta var ett stort miljösvek, som Miljöpartiets egna medlemmar kritiserade på partiets kongress.

Nu har Miljöpartiet ett utmärkt läge att stå upp för miljön och vända trenden med brutna vallöften.

Den största miljöstriden i Sverige på flera decennier pågår just nu på norra Gotland, där den världsunika Ojnareskogen hotas av ett gigantiskt kalkbrott.

Kortsiktiga vinster står mot bevarad natur, Gotlands dricksvattenförsörjning och hållbara näringar som ekoturism och jordbruk.

Naturvårdsverket har föreslagit att Ojnareskogen ska skyddas som Natura 2000-område och frågan ligger nu på regeringens bord. Miljöpartiet har därmed ett gyllene tillfälle att stå upp för sina egna gröna löften.

När Åsa Romson (MP) satt i opposition krävde hon att dåvarande miljöminister Lena Ek (C) skulle skydda Ojnareskogen.

Idag är Åsa Romson själv miljöminister. Om hon står fast vid sina löften från valrörelsen blir saken mycket enkel.

Ojnareskogen ska skyddas – och allt som krävs nu är ett regeringsbeslut. Vad väntar du på, Åsa?

Miljöpartiet har skrutit om att de skapar en grön regering.

Om Miljöpartiet inte ens klarar av att leverera sina egna vallöften om att lämna kolbiten i marken och inte gräva hål i unika naturområden – på vilket sätt bidrar de då till en grön regering?

Att inte utpeka Ojnare till Natura 2000 vore spiken i kistan för vårt förtroende för Miljöpartiets vallöften om guld och gröna skogar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Almedalen 2015

Mer i ämnet