Foto: TT
Debattinlägg

”Högerns största skräck är att Syriza lyckas”

Publicerad

GREKLAND · ”Om Corazza Bildt (M) vill prata med dem som är ansvariga för att ha skapat krisen i Grekland behöver hon bara gå längre ner i sin egen korridor”, skriver Malin Björk (V).

Om debattören

Malin Björk
Europaparlamentariker (V)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) vill säga Basta. Och det är just det grekiska Syriza sagt.

Basta till oansvarig högerpolitik som lett till att Greklands statskuld ökat från 125 procent av BNP till 175 procent och ekonomin har krympt med 25 procent.

Basta till ett stålbad utan like i modern tid. Basta till Trojkans och Eurogruppens omänskliga och ekonomiskt ohållbara krav.

Flera ekonomer, till och med de uträkningar som EU själva gjort, är överens om att åtstramningspaketen varken får Grekland på fötter igen eller gör att de kan betala tillbaka de lån som gått till att rädda banker.

Om Corazza Bildt (M) vill prata med dem som är ansvariga för att ha skapat krisen i Grekland behöver hon bara gå längre ner i sin egen korridor.

I hennes partigrupp i EU-parlamentet sitter nämligen ett av de partier som genom korruption och oansvarig ekonomisk politik, både innan och efter krisen, varit med och skapat dagens situation i Grekland, Ny Demokrati.

Jag skulle också vilja uppmana Corazza Bildt att sätta sig på ett plan till Aten och träffa några av dem som idag betalar priset för den högerekonomi hon förespråkar.

De som lever utan sjukvård, mat för dagen, elektricitet.

Syriza tar ansvar för ekonomin, för att bekämpa korruptionen och effektivisera offentlig sektor, allt det tidigare regeringar misskött. Däremot vägrar de acceptera att Bryssel ska tvinga dem till ren och skär högerpolitik.

Ansvaret för vårens misslyckande ligger på Trojkan och eurogruppen som vägrat lyssna på alternativa förslag som skulle ge Grekiska folket ökat välstånd och få fart på ekonomin för att lånen ska kunna betalas tillbaka.

Högerns största skräck är att Syriza lyckas med både det sociala, ekonomiska, och politiska.

Därför är de beredda att sprida lögner och sätta alla käppar i hjulen de bara kan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Grekland

Mer i ämnet