Debattinlägg

”Sydstatsflaggan är en skamfläck”

Power Big Meet ·

”Sydstatsflaggan används som symbol i kretsar med vit-makt sympatier. Utan direkta jämförelser är hakkorsflaggan i Europa den symbol som ligger närmast”, skriver Lennart Torstensson.

Om debattören

Lennart Torstensson
Västeråsbo

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I USA har bland andra de välkända företagen Wal-Mart, eBay, Amazon.com och Apple beslutat att ta bort samtliga produkter med rebel flag – i Sverige känd som Sydstatsflaggan, Dixieflaggan – från sortimentet.

Detta efter att massmördaren i Charleston, South Carolina, poserat med flaggan och förklarat sig vilja ha raskrig. Det gäller – förutom flaggan – t-shirts, böcker, dataspel med mera.

Apple kräver även att i dataspel med inbördeskriget som miljö flaggan tas bort från slagfältsscener.

I Sverige förekommer flaggan i de kretsar som har jänkarbilar som intresse. De sägs gilla att den symboliserar uppror mot överheten.

Vid Power Big Meet i Västerås är det inte ovanligt att bilarna ”pryds” med denna flagga och den finns att köpa på den stora marknaden på Johannesbergs flygplats som nu pågår.

Flaggan har sitt ursprung i amerikanska inbördeskriget 1861-1865 då 600 000 soldater dödades. De 13 stater som så starkt ogillade Abraham Lincolns lagar mot slaveriet att de ville bli självständiga och ha fortsatt slaveri symboliseras av de 13 vita stjärnorna på det blå, diagonala Andreaskorset på den röda duken.

Sydstaternas banér fanns då i flera olika varianter men idag har flaggan en utformning som kommer från 1900-talet och som tills nu suttit på offentliga byggnader i bl and annat South Carolina.

Guvernör Nikki Haley (rep.) menar nu att sydstatsflaggan står för ett brutalt förtryck och måste bort efter att bilderna med den vite, unge massmördaren poserande med vapen och flagga spritts över världen.

Sydstatsflaggan används som symbol i kretsar med vit-makt sympatier. Utan direkta jämförelser är hakkorsflaggan i Europa den symbol som ligger närmast.

”Vi vita är överlägsna de andra och kan förslava dom.” ”Det här är vårt – inte ert – land.” Dessa tankegångar har genom historien otaliga gånger lett till stort lidande och omfattande förödelse.

Jag undrar om inte eventuella färgade besökare i Västerås fylles med samma avsmak inför Dixieflaggan som judar gör inför hakkorset.

Det kan tyckas harmlöst att sälja denna flagga…

Den amerikanska djupa Söderns problem ligger ju så långt bort från Sverige. Men det spårar ur ungdomar även i vår närhet och förvandlas till monster som på en eftermiddag dödar närmare 100 personer i ett missriktat försök att förbättra världen.

Det gäller att stämma i bäcken mot alla tendenser i den riktningen.

Jag tror inte på förbud men hoppas på en självsanering av de ansvarskännande människorna som har inflytande över Power Big Meet och dess tiotusentals besökare så att den utomordentliga tillställningens i Västerås goda anseende ytterligare kan förbättras.

Det är inget fel att importera bilar från USA, men vi behöver väl inte också importera deras sämsta sidor.

Hela Dixieflaggan är en skamfläck!

Byt istället gärna ut hatbudskapet från Sydstatsflaggorna i Västerås mot ”make love – not war”.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.