Debattinlägg

”Älska svensk sommar – men lev även resten av året”

Publicerad
SOMMAR ·

”Det är ju så mycket uppdämda förväntningar, längtan och livslust som nu måste ut under några få skälvande soltimmar. Men vi kan inte gå runt hela året och vänta på sommaren, livet, glädjen och värmen”, skriver Zinat Pirzadeh.

Härom sommarn stod min äldste son och jag i det norrländska solskenet och monterade ihop en efterlängtad hammock. Snart skulle vi bli gungade till ro i den förträffliga utemöbeln i en oändlig rad av milda sommarkvällar.

Men långt innan vi hunnit få ihop konstruktionen var vi dränkta in på bara huden av en oändlig rad regnskurar.

På knappt en timme hade vädret flera gånger kastat sig mellan solsken och hällregn och solsken åter igen.

Och så fort regnet avtog passade myggen på att festa loss på vårt blod. De verkade för övrigt inte ha minsta problem med att våra röda droppar var utifrån kommande, visserligen högst tolerant av dem, men ändå märkligt irriterande.

Längtan efter sommaren i Sverige blir ofta som jakten på vatten i öknen. Hägringen lockar, vi köper utemöbler och målar stugan och äter svenska jordgubbar även om de är så in i norden dyra.

Huttrande dansar vi små grodorna i regnet, och gör man en utflykt över dan är det säkrast att ta med både badkläder, torrt ombyte och vinterjacka, för troligen kommer man att behöva allt och lite till.

Nyligen skickade en vän mig ett vykort med devisen ”Svensk sommar = den enda varma dagen på året”. Det fick mig att le. Drömmen om Sommaren är starkare än den verkliga årstiden.

Vi spenderar stora pengar på diverse grillanläggningar, luftiga sommarkläder och en uppsjö fritidstillbehör.

Men våra dagar utomhus är lätt räknade, och de flesta fina nya sakerna förblir oanvända.

Själv är jag född och uppvuxen vid Kaspiska havet, där vintrarna är milda och somrarna varma och ljuvliga. Men det går inte jämföra somrar i olika världsdelar. Sveriges sommar är vid en ytlig betraktelse att jämföra med Irans demokrati – alltså i det närmaste obefintlig.

Men när man tar på sig glasögonen och tittar riktigt noga ser man ändå den svenska sommaren blygt svälla och blomma där ute i naturen. Och om man skruvar ner musikappen hör man fåglarnas hyllningssång till den korta årstiden, och vindens sus i trädens gröna löv.

Jag vill inte för något missa den svenska sommaren. Inte vill jag resa bort och sätta mig på en solstekt strand i fjärran land, just när Norden klätt sig i sin finaste skira blom och grönska.

Djupt i mitt hjärta känner jag en svårförklarad vördnad för den svenska sommaren, till synes bräcklig och svag, men ack så ljuv.

Medan jag skriver dessa rader och lyssnar på regnet i natten, börjar Thomas Ledins bevingade ord att eka i mitt huvud:

Sommaren är kort
de mesta regnar bort
men nu är den här
så ta för dig
solen skiner idag
hösten kommer snart
det går med vindens fart
så lyssna på mig
solen skiner
kanske bara idag

Och visst har han rätt.

Detta är väl som att svära lite i kyrkan, men om jag ska vara fullständigt ärlig tycker jag att det är lite skönt att sommaren i Sverige är så pass kort.

För många här i landet blir så otroligt glada av solen, så enormt sociala och överflödande vänliga att även om de annars knappt säger hej, nu plötsligt till varje pris vill prata umgås och kramas.

Svensken på semester blir på varma dagar så till sig, att vi så kallade invandrare nästan känner oss utbrända av all den ovana uppmärksamheten. Men så klart, det är ju så mycket uppdämda förväntningar, längtan och livslust som nu måste ut under några få skälvande soltimmar.

Men jag skulle vilja att vi börja lära oss att leva lite mer under resten av året också.

Vi kan inte gå runt hela året och vänta på sommaren, livet, glädjen och värmen. Livet fortsätter även efter sommaren, när hösten och mörkret kommer.

För även om solen kanske inte skiner på himlen i vinter, kan man kosta på sina medmänniskor några vänliga ord och ett leende, så börjar solen nog skina inte bara i deras hjärtan utan också i ens eget, även om regnet står som spön i backen.

Och hur kort och sval den svenska sommaren än är, och hur många miljarder myggor som än härjar i norra Sverige, bör vi komma ihåg Carl Jonas Love Almqvists ord: Blott Sverige svenska krusbär ha, liksom Cajsa Wargs: Man tager vad man haver.

För min del tar jag tacksamt emot vad sommar vi har, och inget går upp mot en skiva paj gjord på krusbär, Nordens egen kiwi, där i hammocken medan regnet trummar på det tunna tygtaket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Livsstil

Mer i ämnet