Foto: Simon Paulin Svd/TT
Debattinlägg

”Skilda badtider kallas friheten att välja”

Jämställdhet ·

”Skilda badtider kallas inte islamism, Sara. Det kallas friheten att välja, vilket vi har i ett fritt Sverige. Vi har religionsfrihet, vilket är en av det finaste vi har här i Sverige. Så enkelt är det”, skriver Sümeyya Gencoglu (MP).

Om debattören

Sümeyya Gencoglu
Miljöpartist, ledamot i Miljöpartiets partistyrelse, ordförande SMFR Halmstad (Svenska muslimer för fred och rättvisa)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sara Mohammad, när jag läser din debattartikel på SVT Opinion, så ser jag inget annat än ett underliggande islamofobisk uttalanade.

Är det verkligen frihet för alla som du talar om?

Frihet innebär inte ett alternativ för alla. Frihet innebär rätten att få välja, vilket man får när badplatser har skilda badtider.

Som kvinna har du fortfarande valmöjlighet till att inte bada separat. Och som den kvinnorättskämpe som du är, hade jag önskat att du verkar för alla kvinnors rättigheter i vårt samhälle, utan att göra skillnad på dess religion eller tro.

Genom att skriva ”Ju mer vi uppmanas att dölja oss bakom slöjor”, förtycker du mig och andra svensk-muslimska kvinnor som har valt att bära sjal/hijab och inte alls ”döljer sig” som du skriver.

Vem ger dig rätten till detta? Vad är din avsikt Sara? Att bestämma över oss svensk-muslimka kvinnor om vad vi ska göra och inte göra? Och vad vi ska få ha på oss? Vart tar friheten om att välja, vägen då?

Du som är grundare för ”Glöm aldrig Pela och Fadime”, borde tänka på vad Fadime hade tyckt i denna fråga om att ta ifrån vissa kvinnors rättigheter till att i detta fall bada, träna och få ta del av samhällets kultur.

Jag kan med säkerhet säga att hon med största sannolikhet hade kämpat för alla kvinnors lika rätt i samhället. Vare sig det handlar om att få lika lön eller att få valmöjligheten att bada separat.

Genom att ge kvinnorna möjligheten att välja separata badtider skapar vi utrymme och möjlighet för hälsa och träning för de kvinnor som önskar och vill detta.

Du skriver: ”Skilda badtider bevisar islamisters makt”.

Skilda badtider kallas inte islamism, Sara. Det kallas friheten att välja, vilket vi har i ett fritt Sverige.

Vi har religionsfrihet, vilket är en av det finaste vi har här i Sverige. Så enkelt är det.

”Ställ gärna frågan varför Sverige hägrade som frihetens land när de flydde för sina liv. Glöm inte att fråga vad de flydde ifrån.”

Ja, precis...

  • Glöm inte att vi i Sverige har många som har flytt hit på grund av andra skäl och från andra länder än just islamistiska.
     
  • Glöm inte de Östurkiska flyktingar som förtycks av den Kinesiska staten på grund av deras muslimska tro.
     
  • Glöm inte de flyktingar från Syrien som kommit hit för att kunna fortsätta leva vanligt (muslimsk) liv utan att befara livshot.
     
  • Glöm inte heller de bosniaker som flydde till Sverige för att rädda sitt liv just på grund av sin muslimska identitet.

För mig är valfriheten och religionsfriheten något av det finaste vi har i Sverige. Där människor får tro på det de vill tror på, eller inte tro på.

För att ingen kan bestämma över vad man får lov att ha på sig, och inte hindras ifrån de mänskliga rättigheterna av att få välja.

Så, ännu en gång, Sara: separerade badtider bevisar ingenting annat än svenskens rätt till att välja.

SVT Opinion – arkivmaterial

Miljöpartisten Sümeyya Gencoglus debattartikel på SVT Opinion publicerades 4 augusti 2015, som en replik på Sara Mohammads debattartikel 2 augusti 2015, om skilda badtider.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.