Karolinska sjukhuset, till höger leg läkare Darius Barimani. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Privat
Debattinlägg

”Vårdsituationen större hot än EU-migranter, SD”

Publicerad

SJUKVÅRD · ”Jag undrar varför SD inte lägger kraft på krisen vi har på min akutmottagning och alla andra vårdinrättningar i det här landet”, skriver Darius Barimani.

Om debattören

Darius Barimani
Legitimerad läkare, medlem i Socialistiska läkare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Runt tiden jag föddes planerade akademiska föreningen att höja hyran för studentbostäder runt om i Lund, med någon oansenlig summa i månaden.

Farsan har berättat om hur mängder av studenter spillde ut på gator och torg i protest, om hur det politiska klimatet var helt annorlunda.

Välfärden försämras idag i sådan takt att vi knappt hinner reagera, men kanske ännu värre att det knappt finns någon som orkar reagera i ett samhälle där allt fler identifierar sig med de rika.

I samhällen där folk känner sig otrygga är det lätt för högerpopoulistiska partier som Sverigedemokraterna att plocka billiga politiska poäng.

Vi har tydligen så få problem i dag att några arma EU- migranter får landets tredje största parti att täcka en hel tunnelbanestation med rasistisk propaganda.

I dag arbetar jag på en av Stockholms största akutmottagningar, vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Så här under sommartider hör det inte till ovanligheterna att flera patienter samtidigt väntar på en sängplats på ett överfullt sjukhuset på en avdelning som kan ge dem den vård de behöver.

Vissa av dem får ibland vänta i över 12 timmar.

När patienterna väl får en plats är det sällan på rätt avdelning, de blir så kallade ”satellitpatienter”.

De ligger utspridda i korridorerna och varken läkare på akuten eller avdelningar har möjligheten att kolla till dem så ofta som det skulle behövas.

Att det ännu i har skett någon olycka som direkt följd till vårdplatsbristen har och göra med att alla från undersköterskor till läkare gör mer än vad som förväntas av dem och offrar privatliv och fritid för att erbjuda de allra sjukaste den livsnödvändiga vård som de har rätt till.

Antalet privata vårdcentraler och äldreboenden i Stockholm överstiger antalet som tillhör det offentliga. Till följd av nedmonteringen och privatiseringen av välfärden har det aldrig någonsin försvunnit så mycket skattepengar från landet som det gör idag.

Den ena skandalaffären avlöser den andra när sjukhus och vårdcentraler säljs för en spottstyver till privata vårdbolag. Även om upphandlingarna är offentliga kommer de sällan till allmänhetens vetskap och när de väl gör det är det oftast försent.

De rika har aldrig varit så rika som nu.

Sverigedemokraterna hade möjligheten att begränsa vårdföretagens vinster i välfärden men valde i stället att ställa sig på alliansens sida tidigare i år.

I stället väljer de att fokusera på fel saker när de ständigt sparkar neråt mot människor som inte haft någonting med vårt försämrade samhällsklimat att göra.

Politiker, från både vänster och höger, har tillsammans med finansmän förvandlat alla våra offentliga utrymmen och sociala skyddsnät till ett ekonomiskt laboratorium där det sedan länge varit fritt fram för finansvärldens elit att sko sig på vårat gemensamma.

Det är detta som skapat den grogrund som Sverigedemokraterna vuxit ur.

Sverigedemokraternas propaganda i tunnelbanan och hets mot tiggeri drar fokus från de verkliga problemen och deras orsaker, som de ändå inte har några lösningar på.

Sverigedemokraterna, med SL:s godkännande, valde i veckan att sätta upp främlingsfientlig reklam på Stockholms tunnelbanor. De vill få oss att tro att EU-migranterna är vårt största problem.

Jag undrar varför SD inte lägger kraft på krisen vi har på min akutmottagning och alla andra vårdinrättningar i det här landet. Jag undrar hur de kunde rösta ner regeringens förslag om begränsade vinster i välfärden.

Jag vet varför! Vet du?

Därför att de är politiker av samma skrot och korn som alla andra och kommer använda alla verktyg som finns att tillgå för att öka sitt inflytande även om det skulle gå mot deras älskade nations bästa, som det gör.

I tider av osäkerhet får vi inte tappa fokus från de stora frågorna och skylla allt på minoriteter, så som det historiskt sätt ofta har gjorts och så som det görs nu.

EU-migranterna är inget hot för oss, men det är däremot situationen i vården både för patienter och för oss som arbetar där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.