Björn Söder (SD) och Ikea Västerås. Foto: Anders Wiklund / TT / Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Meningslöst våld har inga enkla, snabba förklaringar”

Publicerad

MORDEN PÅ IKEA · ”Vi efterlyser ett nytt och mera samhällsbärande ledarskap på alla nivåer som också präglas av civilkurage och ansvar”, skriver Anders Bergman,

Om debattören

Anders Bergman
Journalist, projektledare 5i12-rörelsen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det meningslösa våldet på Ikea i Västerås har de senaste dagarna dominerat medierna och utlöst en våg av näthat och förvirrad debatt.

I Sverige 2015 sprids reflexmässiga och förhastade slutsatser och snabba lösningar både på ledarsidor och i sociala medier. Ofta innehåller reaktionerna högljudda rop på mer våld och andra repressiva åtgärder.

Situationen i Västerås och andra liknande situationer liknar mycket det som hände här i Härnösand i mitten på 80-talet.

De första flyktingarna kom, de flesta ensamkommande barn och ungdomar var ett nytt inslag i stadsbilden.

1989 drabbades även Härnösand av det meningslösa våldet. Två unga flickor knivmördades av en ung traumatiserad flykting.

En av flickorna, Sara 17 år var en av initiativtagarna till en lokal förening som arbetade för ett bättre mottagande av flyktingarna. Hon hade ett stort engagemang för deras situation och arrangerade torgmöten varje söndag. Saras död blev en chock.

En tragedi som ingen kunde förstå. Rädslan och maktlösheten över det meningslösa våldet verkade den första tiden förlamande. Då som nu.

Händelserna dominerade riksmedierna och Härnösand stämplades som en rasistisk stad. Rädslan och frustrationen övergick också till ökade motsättningar och attacker på flyktingförläggningen.

Kort efter morden inträffade det som blev en avgörande vändning av situationen i Härnösand.

Mitt i familjetragedin bestämde sig Saras pappa, Stig Wallin, att fortsätta det arbete och engagemang som Sara inlett.

Nya manifestationer för flyktingarna arrangerades och i främsta ledet gick Stig Wallin. Ett ledarskap präglat av försoning, civilkurage och ansvar.

Varje meningslös våldshändelse är i sig unik och kommer alltid att leda till rädsla, maktlöshet och förvirring. Det meningslösa våldet har inga enkla, snabba förklaringar och slutsatser. Och reaktionerna i Västerås har både likheter och olikheter.

Reaktionerna på händelserna i Västerås har präglats av spekulationer och i stort sett endast fokuserat på händelsen. Då som nu. Rapporteringen baseras delvis på suddiga videoklipp och suddiga budskap.

Numera har aktiviteten bland personer i ledande ställning i medierna blivit större och tycks ha blivit platsen för de enkla och snabba lösningarna.

SvD:s ledarskribent Tove Lifvendal har redan tagit ställning och ropar på staten och politikerna. Vad staten och politikerna ska göra framgår inte.

Riksdagens andre vice talman och riksdagens främste representant Björn Söder griper chansen och skyller dådet på Fredrik Reinfeldt (M) och hans tal om ”öppna era hjärtan”. Här talar talmannen som en av SD:s ledare och underblåser den flod av hot och hat som strömmar ut i sociala medier.

5i12-rörelsen växte fram som en antivåldsrörelse under slutet av åttiotalet. Händelserna i Västerås och Härnösand har både likheter och olikheter och har inträffat vid olika tidpunkter och situationer.

Det meningslösa våldet i Härnösand för drygt 25 år sedan har under åren som gått lett till att hundratusentals människor manifesterat mot rasism, främlingsfientlighet och våld den 5 december klockan femitolv.

Det har kunnat ske med ett ledarskap för försoning, ansvar och civilkurage och de många människornas organisering och ideella engagemang runt om landet.

Det arbetet måste fortsätta och vi efterlyser ett nytt och mera samhällsbärande ledarskap på alla nivåer som också präglas av civilkurage och ansvar.

Det kommer inte att leda till några nya karriärvägar. Det är viktigare än så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Svensk politik

Mer i ämnet