Debattinlägg

”Likes kommer inte kunna betala din hyra”

Publicerad

INTERNET · ”Likes kommer inte kunna betala för din mat eller hyra. Jag undrar hur många timmar folk ska spendera på detta innan dom inser att det är slöseri med tid”, skriver Kissie.

Om debattören

Alexandra ”Kissie” Nilsson
Bloggare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Att sociala medier har mer eller mindre tagit över våra liv är nog ingen som kan ha missat. Vi lever genom våra telefoner och kan knappt lyfta upp huvudet när vi går förbi någon på stan.

Det är ju i telefonen där allting händer!

Vanliga tjejer förvandlas till framgångsrika bloggerskor, andra förvandlas till modeller på Instagram och vissa blir programledare på Youtube.

Plötsligt ser vi dom överallt och dom har allt det där som dom flesta önskar sig. Framgång, pengar och kändisskap.

Den vägen tog jag. Jag vart känd som bloggerskan Kissie när jag var 16 år gammal och idag är jag 24 år.

Jag har haft mina sociala medier som jobb i snart åtta år. Jag skulle nästan vilja påstå att jag är en expert inom området.

Det borde jag ju vara när jag har suttit framför en dator varje dag i åtta år och uppdaterat min publik som följer mig.

Men enkelt har det inte varit, även om det kanske låter som det.

Det är inte bara att skriva några rader, ta några selfies och trycka på publicera. Tro det eller ej, jag har först och främst haft tur men jag har även lagt ner väldigt mycket tid.

Jag började med min blogg innan det slog igenom och innan det vart stort, därför hade jag tur.

Idag lägger jag ner lika mycket tid på min blogg som andra lägger ner på sitt ”vanliga” jobb, men jag har ju lyckats tjäna pengar på det jag gör och det ursäktar dom timmarna jag har lagt ner.

Det är ju som sagt mitt jobb och ingen hobby, inte längre.

Men, jag har ju märkt att denna trend har blivit större. Idag är det inte bara kända bloggerskor som lägger ner flera timmar framför sin blogg, idag är det vanliga människor med vanliga jobb som gör det också.

Nu för tiden läggs det ner oerhört mycket tid för att få till den perfekta bilden för att få så många likes som bara möjligt.

Att ta en selfie är inte att bara ta en bild längre, det spenderas massa tid för att få till den perfekta posen i rätt ljus och i rätt vinkel.

Dessutom läggs det ner ytterligare tid för att hitta det perfekta citatet som ska matcha bilden för att få full effekt på ens följare. Belöningen är likes i massor.

Min vän publicerade en bild på sig själv på Instagram här om dagen, men den togs bort ganska fort igen eftersom bilden inte fått tillräckligt många likes efter tio minuter. Vanligtvis får en bra bild minst 20 likes efter ett visst antal minuter berättade personen för mig.

Det kanske låter konstigt för vissa, men jag förstod helt klart hur det kändes.

Jag är likadan själv fast i en annan skala. Får en av mina bilder under 6000 likes är det ingen bra bild.

Jag blir ju givetvis påverkad utav detta precis som min vän, fast jag kan inte låta bli att undra varför hen verkar bry sig lika mycket som jag. Det är ju inte hens jobb.

Så om vi tänker efter, vem bryr sig? Vem bryr sig om dina selfies och djupa citat?

Precis som i den riktiga världen bryr sig folk mer om hur dom själva ser ut och uppfattas av andra. Så varför lägger folk ner all denna tid, när det inte leder någon vart?

Likes kommer inte kunna betala för din mat eller hyra, dom kommer inte heller göra dig känd.

Jag undrar hur många timmar folk ska spendera på detta innan dom inser att det är slöseri med tid.

Jag inser givetvis att detta kan låta väldigt konstigt när det kommer från mig.

Jag har haft tur och jag vet att flera hade velat ha min position, men det beror inte på att jag har fått ett visst antal likes på en bild.

Det kan jag lova er.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.