Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Debattinlägg

”Skapa inte nya generationer fattigpensionärer”

Pensionssparande ·

”Politikerna bör uppmuntra privat pensionssparande. Vi anser därför att avdraget för privat pensionssparande bör återinföras och utökas”, skriver Christina Rogestam.

Om debattören

Christina Rogestam
Förbundsordförande SPF Seniorerna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Sedan 1950-talet har vi svenskar skattefritt kunnat pensionsspara privat. Från 1976 var avdraget max ett basbelopp, 1995 sänkt till ett halvt och 2008 till 12 000 kronor årligen för detta.

Vid årsskiftet sänktes beloppet igen – till 1800 kronor – för att nästa år försvinna helt.

Hundratusentals, kanske närmare en miljon, svenskar har fortsatt att pensionsspara som innan utan att vara medvetna om regelförändringarna. De kommer nu att dubbelbeskattas – först när pengarna tjänas in som lön och sen när de tas ut som pension.

Regeringens signal åt spararna har varit att de i stort sett får skylla sig själva. Detta är både beklagligt och orättvist – har inte statens information om de nya reglerna varit tillräckligt tydlig är det staten som bör få bakläxa, inte spararna.

Regeringen har fått ett förslag till lösning från Skatteverket. En undantagsregel som gör att de kan få tillbaka de för mycket inbetalda pengarna – utan skattebelastning.

Någon form av privat pensionssparande är högst nödvändigt idag – detta då det allmänna pensionssystemet inte garanterar ekonomisk trygghet varken för dagens eller framtidens pensionärer.

Är det något som framtidens pensionärer bör uppmuntras att göra så är det att lägga undan till sin pension, den som staten betalar ut lär nämligen bli mager.

Idag lever 300 000 pensionärer i Sverige under EUs gräns för risk för fattigdom – nästan var sjätte pensionär.

Av alla kvinnor som går i pension idag får hälften delar av sin pension från grundskyddet i form av garantipension – trots många års arbete.

Och det kommer att bli värre i framtiden om inget görs. Antalet och andelen fattigpensionärer kommer att växa, det framgår tydligt av Pensionsåldersutredningen som ligger på regeringens bord.

Vi svenskar jobbar flest antal år i EU, vi går i pension sent och vi har högst sysselsättningsgrad i EU sett till både hela befolkningen och till 55-plussare.

Men, paradoxalt nog, visar siffror från EU-kommissionen att svenska pensionsnivåer är på väg mot EU-botten: från dagens pensionsnivå på omkring 60 procent av slutlönen till framtidens ner emot 50 procent av slutlönen i pension.

Det måste till förändringar av pensionssystemet. Det är underfinansierat och klarar inte av att betala ut rimliga pensioner som hänger med i inkomstutvecklingen.

Mer pengar måste in i systemet: nivån på pensionsavgiften måste upp till diskussion, likaså det tak över vilket löntagares pensionsavgifter går i skatt till staten och inte in i pensionssystemet.

Det ska kunna gå att leva på pensionerna – idag och imorgon. Det behövs därför en genomgående översyn av hela pensionssystemet.

Riksdag och regering är ansvariga för att pensionssystemet inte klarar av att betala ut rimliga pensioner. Är det något politikerna bör ägna sig åt då är det, förutom att göra om pensionssystemet, att uppmuntra privat pensionssparande.

SPF Seniorerna anser därför att avdraget för privat pensionssparande bör återinföras och utökas.

Vi bör återgå till 1990-talets regler – med rätt till avdrag på upp till ett basbelopp – det ger ett bra incitament till dem med låg lön och låg avsättning till tjänstepension att komplettera med ett nödvändigt privat pensionssparande.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.