Foto: Henrik Montgomery / TT
Debattinlägg

”Dags att regeringen verkställer sin egen narkotikapolitik”

Publicerad
NARKOTIKA ·

”När fler än två människor per dag avlider så är det 'tjänstefel' att fortsätta som vanligt istället för att vidta effektiva åtgärder för att vända utvecklingen”, skriver Björn Fries och Christina Gynnå Oguz.

Om debattörerna

Björn Fries
F d nationell narkotikapolitisk samordnare
Christina Gynnå Oguz
F d bitr nationell narkotikapolitisk samordnare

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I går presenterade Socialstyrelsen siffrorna för 2014 års narkotikarelaterade dödsfall i Sverige. Antalet människor är 765 stycken och det är en 30 procentig ökning från året innan (589).

Även om ökningen delvis kan förklaras av nya analysmetoder inom rättsmedicinen så fortsätter en skrämmande utveckling där Sverige har den näst högsta dödligheten inom hela EU.

Det är hög tid att skapa en nollvision för narkotikarelaterade dödsfall och ompröva den nuvarande ”nollvisionen” där dödsfall blir en kalkylerad risk.

Tillsammans har vi decenniers erfarenhet av narkotikapolitisk samordning på lokal, nationell och internationell nivå.

När fler än två människor per dag avlider så är det ”tjänstefel” att fortsätta som vanligt istället för att vidta effektiva åtgärder för att vända utvecklingen.

Det räcker inte med att Socialstyrelsen kartlägger dödsfallen och kommer med en rapport våren 2016.

För brukarna är detta blodigt allvar varje dag och det finns redan stor kunskap idag om verkligheten bland brukare, anhöriga, forskare, poliser och praktiker inom vården.

  1. Inför naloxonprogram för att häva överdoser. Utbilda anhöriga, brukare, polis, väktare och socialarbetare hur man gör.
    I dag pågår ett sådant arbete bara inom region Skåne. Dags att hela landet ger denna insats!
     
  2. Begränsa omedelbart och kontrollera förskrivningen av lugnande och smärtstillande mediciner.
     
  3. Snabbkartlägga användningen av heroin och opioider. Antalet användare är säkert mycket större än de 7000 till 10000 som används officiellt. Vore det en korrekt siffra så har vi en dödlighet bland denna brukargrupp på 10 procent vilket vore ett makabert ”världsrekord”!

Dessa åtgärder kan vi vidta imorgon och inte invänta en rapport som kommer om ett drygt halvår.

På längre sikt bör vi reglera samarbetet mellan socialtjänst och landsting.

Inte minst när det gäller läkemedelsbehandling för att stärka stödet för patienter och minska läckaget från programmen.

Vi föreslår även ett stärkt smittskydd genom rena sprutor till injektionsmissbrukare och utveckla en strategi för förebyggande av Hepatit C.

En nationell samordning borde inrättas för missbruksarbetet som i dag delas mellan ministrar och olika myndigheter. Man bör lagstifta om ett obligatoriskt brukarinflytande och ge missbrukarna en värdig vårdgaranti.

Det förebyggande arbetet måster vara kunskapsbaserat där såväl sociala risker motverkas liksom individuella och strukturella faktorer.

Dessutom är det dags att göra en oberoende utvärdering av effekterna av att kriminalisera det egna bruket av illegala droger. Alltså ingen legalisering av narkotika!

Det finns mer att göra, men de förslag vi nämner är förslag som regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet själva argumenterat för i riksdagsmotioner våren 2013 i samband med behandlingen av förra regeringens proposition om bättre missbruksvård.

Dags att regeringen verkställer sin egen politik!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Livsstil

Mer i ämnet