Josephine med dottern Elsa och maken. Foto: Privat
Debattinlägg

”En familj är en familj oavsett antalet barn”

Publicerad
SYSKON ·

”När en familj väljer att vara nöjd med ett barn inte vill försöka få fler så kan det i många fall sticka i andras ögon. Det verkar på något sätt vara provocerande”, skriver Josephine Björk.

När ska ni skaffa ett syskon till Elsa?

Är det inte dags snart? Du ska väl snart vara hemma igen och vara föräldraledig?

Vi ska inte skaffa ett syskon till Elsa. Nej det är inte dags snart. Nej jag ska inte vara hemma och vara föräldraledig igen.

Varför är det så inpräntat i många människor idag i vårt samhälle att när ett par fått ett barn så ska det genast ifrågasättas när det ska bli dags för ett syskon?

Vet den som frågar hur den som får frågan känner inför detta? Nej knappast.

Vissa människor vill inte ha fler barn, andra försöker och kämpar men blir inte gravida, vissa väljer bort barn på grund av till exempel sjukdom eller av någon annan anledning.

Vad och varför vissa människor gör si eller så har ingen annan med att göra.

När en familj väljer att vara nöjd med ett barn och inte vill försöka få fler så kan det i många fall sticka i andras ögon. Det verkar på något sätt vara provocerande. Varför? 

För min del handlar det om min ålder. Som kvinna så ökar riskerna för missfall och eller att något är fel på barnet ju högre upp i åldern du kommer.

Jag fyller 44 år i november och jag anser att jag är för gammal. Jag orkar inte gå genom en graviditet till.

Det är ofta enbarnsfamiljer får höra att ett ensambarn oftast blir så bortskämda.

Vem har bestämt att det är bra med syskon och vem har bestämt att ett ensamt barn blir bortskämt?

Irene Bergman, psykolog sedan 20 år tillbaka, säger i en artikel i Arbetarbladet att ”endabarn behöver inte bli bortskämda och egoistiska.
På daghem och i skolan lär de sig jämka, vänta och lösa konflikter. Sedan beror det på föräldrakompetensen. Det är viktigt att få dela upplevelser med andra barn. Se till att barnet umgås regelbundet med andra barn
”.

Jag tror absolut inte att ett ensamt barn utan syskon blir bortskämt.

Jag tror det handlar om vilka vuxna förebilder barnet har i sitt liv, att de får kärlek och trygghet och att vi finns där och guidar, visar vad som är rätt och fel, stöttar och hjälper dem när det behövs.

1987 gjordes en analys av olika teorier bland andra som utformats av Alfred Adler, österländsk läkare och psykolog. Det visade sig att ensambarn inte kände sig mer missanpassade än andra.

Bland det som utmärkte sig var att det inte fanns några skillnader jämfört med barn som hade syskon. Det som man såg var att ensambarn var mer motiverade eftersom de fick mer uppmärksamhet av sina föräldrar.

Det visade sig även att ensambarn klarade sig bättre i språktester än barn med endast ett syskon.

På nått sätt så räknas man inte som en riktig familj om du inte har fler än ett barn. En hemsk tanke enligt mig.

Om familjen har 0, 1, 2, 3 eller 4 eller 10 barn spelar ingen roll. Ingen har rätten att döma dig som ”bara” får ett barn lika lite som man har rätten att döma den som får 10 barn.

En familj är en familj oavsett antalet barn.

Nästa gång du frågar någon om det inte är dags för ett syskon eller gud förbjude att du tycker att de inte ska försöka få fler barn för att du tycker att de har för många barn.

Tänk då efter en gång till innan du frågar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Barn och familj

Mer i ämnet