Foto: TT
Debattinlägg

”Du betalar med din integritet”

Internet ·

”Alla konsumenter – låt avslöjandena om övervakning bli en väckarklocka. Det finns inget på internet som är gratis”, skriver Christer Spörndly.

Om debattören

Christer Spörndly
Nordisk marknadschef på F-Secure

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Dagens Nyheter har genomfört en imponerande granskning för hur vi övervakas i mobilen.

Jag hoppas verkligen att detta ska bli en väckarklocka för politiker och makthavare, men ännu viktigare – ett larm för alla Sveriges konsumenter.

Som ett experiment klickade jag mig in på DN.se för att läsa en av artiklarna i granskningen. Texten är gratis att läsa och därför visas annonser, inget konstigt med det.

Jag tycker att det är rimligt att den sajt jag besöker gratis visar annonser och att DN i detta fall samlar viss information om mig som läsare.

Men det är inte bara DN som håller koll på mig. De tre nätjättarna Twitter, Google och Facebook får automatiskt information om mig och ytterligare tio annonsnätverk tar del av information om mig medan jag läser.

Det här är bara ett exempel på vilken hårdvaluta surfvanor har blivit.

Dagens Nyheter är på inget sett extrem, det är så här det ser ut på de flesta svenska mediesajter.

Skulle du gå in på en amerikansk sajt som till exempel Mashable – så ökar övervakarna med det dubbla.

Det här är ingen hemlighet varken för it-jättar, sociala nätverk eller annonsörer idag.

Användarinformation handlas idag på ett börsliknade förfarande som kallas real-time bidding – där annonsörerna slåss med varandra om dina ögon.

Allt sker på bråkdelen av en sekund och som vanlig internetanvändare är det omöjligt att ha koll på var dina uppgifter används till.

Vi välkomnar en debatt om hur detta ska regleras – men tyvärr kommer lagstiftarna alltid att ligga åtminstone ett par steg efter tekniken.

Jag tror därför att lösningen på internetövervakningen kommer att vara teknik. Teknik som gör det enkelt att med en knapptryckning stänga av all övervakning.

Idag måste man leta sig in i inställningarna i webbläsaren för att till exempel stänga av tredjepartskakor (som bara är en del av problemet med övervakningen).

Men handen på hjärtat, hur många av oss utanför it-branschen vet ens vad en tredjepartskaka är för något – och varför skulle man då stänga av dem?

Övervakningen kommer inte att kunna regleras bort för tekniken och de kommersiella intressena rör sig så mycket snabbare än vad våra politiker gör.

Ansvaret kommer att ligga hos it-jättar och medieföretag att skärpa sig – men också på de it-företag som jobbar med säkerhet och skydd.

Vi har idag ett lika stort ansvar för att skydda konsumenter från oönskad övervakning som vi under många år haft för att förhindra intrång från hackare och cyberkriminella.

Och för alla konsumenter – låt avslöjandena om övervakning bli en väckarklocka. Det finns inget på internet som är gratis.

Däremot borde det vara enkelt och tydligt om att du vill betala med pengar eller din integritet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.