Husbil i Spanien, till höger Jimmie Öbom.
Debattinlägg

”Fler borde utforska världen med husbil”

Husbilar ·

”Att sälja allt och dra ut på vägarna är en trend som funnits länge bland äldre i Australien och USA. Den trenden har definitivt nått Sverige och den här tiden på året börjar många av de lyckliga pensionärerna sin långa resa mot värmen”, skriver Jimmie Öbom.

Om debattören

Jimmie Öbom
Chefredaktör Husbil och husvagn

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag känner många som tröttnat på att rulla resväskor på all världens flygplatser och nu vill semestra med barnen på närmare håll, i husvagn eller husbil.

En del har kanske tröttnat på ändlösa fixa-hemma-trender i stugan och vill prioritera upplevelser på semestern.

Villan, stugan och båten blir kravfyllda inslag som mest föder stress och ett behov av ännu fler prylar. Många har dock insett möjligheten att kombinera intressen som golf, motocross, hundtävlingar och fiske med bekvämligheterna i en husbil.

En annan grupp som blir allt vanligare är de äventyrliga pensionärerna. De tycks åtminstone ha hittat hem på äldre dar – till mobila hem!

De äventyrliga pensionärernas livsstil väcker både avund och glädje. Om hösten när vi andra lufsar mot jobb och skola är den här gruppen extra pigg och kan tyckas yngre i sinnet än oss andra.

Varför? Förklaringen ges i en mening som jag i min yrkesroll får hantera varje höst: ”Vi sålde allt och drar till Portugal i vinter!”

Att sälja ”allt” och dra ut på vägarna är en trend som funnits länge bland äldre i Australien och USA.

Den trenden har definitivt nått Sverige och den här tiden på året börjar många av de lyckliga pensionärerna sin långa resa mot värmen.

De äventyrliga pensionärerna flyr ishala trottoarer och isolerad ensamhet för en tillvaro med boulespelande vänner, färska apelsiner och ljummen sol på en camping i Spanien eller Portugal.

Har man turen att ha både ekonomi och hälsa i behåll är de väl bara att gratulera!

Så här kan resan te sig; efter den stora husvagnsmässan och träffpunkten i Jönköping så bär det av. Säsongen är då över för många andra, men har just börjat för denna lyckliga skara pensionärer.

Husbilsresan ner till Spanien, Portugal eller Marocko tar ofta flera veckor. Stress är okänt och tyska hälsobad och franska vingårdar besöks på väg ner.

Väl framme i värmen vevar de äventyrliga pensionärerna ut markisen och sätter igång med att rulla bouleklot, läsa böcker och skratta med vänner. I minst sex månader!

”Ibland får jag nypa mig i armen, hur kunde jag få det så bra som pensionär!?” utbrast en nästan tårögd dam när jag intervjuade henne i Benidorm för ett par år sedan.

I april eller maj börjar så den flera veckor långa resan norrut. Man färdas med blomningen och kanske besöks en trädgård på Mainau eller tulpanpark i Holland.

Jag brukar fråga vad de äventyrliga pensionärerna betalar för hela kalaset. De flesta tycks hamna runt 45 000 kronor, inklusive allt!

I den summan ingår campingavgift, mat, bränsle och nöjen i fem-sex månader. Cirka 7500 kr/månad (för två personer) låter ju billigare än att sitta hemma!

Väl hemma i sommar-Sverige besöks barn eller barnbarn och tack vare husbilen störs ingen, egna hemmet har de ju med sig.

Kort sagt har de funnit en ny livsstil på äldre dar och en jag intervjuade uttryckte sig så här: ”Om jag hamnar på äldreboende är mitt enda krav att jag ska bo i husbilen utanför!”

Fler borde följa de äventyrliga pensionärernas exempel och utforska världen med husbil.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.