Serbisk kravallpolis vid en tidigare prideparad i Belgrad, oktober 2010. Foto: Darko Vojinovic / AP
Debattinlägg

”Kampen för HBT-rättigheter i Serbien är en europeisk utmaning”

HBTQ ·

”Full respekt för mänskliga rättigheter kan man inte dagtinga med. Kampen för det förs bäst på plats. Pride-festivalen är ett lackmustest”, skriver Jasenko Selimovic och Mats Nordström.

Om debattörerna

Jasenko Selimovic
Europaparlamentariker (L)
Mats Nordström (L)
Förbundsordförande, HBT-liberaler

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Prideparaden i Belgrad, Serbien, kommer förhoppningsvis äga rum i dag söndag. Tidigare parader har kantats av motdemonstrationer till och med våldsamheter.

Med tanke på de starka extremistiska och nationalistiska vindar som blåser, både i Europa och från Ryssland, är paraden även i år osäker.

Polisen räknar redan nu med oroligheter och har kommenderat 7000 poliser till platsen!

Men vi ger oss inte. Vi åker till Belgrad för att tillsammans med andra liberaler ta fajten för människovärde. Någon gång måste vi lyckas.

Att vägra människor grundläggande rättigheter är fullständigt oacceptabelt. Den serbiska regeringen måste garantera skydd och se till att diskriminering av hbt-personer upphör.

År 2015 får det inte finnas länder i Europa där sådana parader är kontroversiella. Men vi är likaså övertygade om att det serbiska problemet inte bara handlar om dagens parad utan bör ses i större perspektiv.

Serbien är ett delat land. De serbiska städerna är mindre konservativa, mindre nationalistiska, strävar mot EU, har en större acceptans för hbt-frågor och är mer liberala.

Extremnationalisterna, den ofta konservativa serb-ortodoxa kyrkan, patriarkatet och EU-motståndet hör oftast till landsbygden. Där blickar man mot Ryssland, längtar efter tiden som flytt och är fast i nationalistisk lera.

Den viktigaste frågan i dagens Serbien är vilket land Serbien vill vara. Hittills har landet vägt och tvekat, regeringarna likaså.

Å ena sidan har regeringen visat vilja att ansluta sig till EU och att hantera de värsta nationalistiska excesserna. Maffian och krigsförbrytare (ofta samma personer) har oftast hållits i schack och den initiala försämringen av relationer till grannarna på Balkan har inte blivit värre.

Men en hel del återstår att göra. Fortfarande finns krigsförbrytare som inte har ställs inför rätta, fortfarande har Srebrenica inte erkänts som folkmord, fortfarande är Serbien ett land där hbt-personer misshandlas.

Därför är det viktigt att stödja det västvänliga Serbien, hjälpa de inhemska krafter som försöker förvandla Serbien till ett modernt och tolerant land.

Det liberala partiet i Serbien har tillsammans med människorättsorganisationer varit föredömliga i sin kamp.

De rakryggade människor som kämpade emot Milosevic fortsätter i dag sin kamp för hbt-personers rättigheter och för ett öppet, mindre konservativt och mindre nationalistiskt land. Utan vårt stöd kan de knappast lyckas.

Det är därför vi åker ner. För att visa att vi är med dem.

Kampen för HBT-personers rättigheter är därför kampen för något större; för ett progressivt och tolerant Serbien, som kan leva i sämja med sina grannar och orientera sig västerut. Det ligger i både Balkans och EU:s intresse.

Ryssland ser Balkan som nästa slagfält om inflytande och har redan vidtagit åtgärder att hindra Balkanländerna att söka sig mot EU, på samma sätt som man har försökt hindra Ukraina. Det får inte lyckas.

Serbiens framtid beror därför på vilka krafter vinner dagens kamp. Vi är där för att stödja det västorienterade, toleranta, hbt-vänliga Serbien som måste vinna.

Med Serbien, Bosnien, Makedonien, och andra Balkanländer orienterade mot EU kommer interna spänningar mellan länderna att minska, gränserna inte längre att avgöra ens livschanser, och Balkan som helhet vara stabilare.

Europa därmed också. Därför är det viktigt att vi vinner.

Full respekt för mänskliga rättigheter kan man inte dagtinga med. Kampen för det förs bäst på plats. Pride-festivalen är ett lackmustest.

Kampen för hbt-rättigheter i Serbien är därför en av våra gemensamma europeiska utmaningar. Och vi kommer föra den tills vi vunnit.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.