Vattenfalls brunkolkraftverk i Jänschwalde; Brandenburg. Foto: Patrick Pleul/picture-alliance/dpa/AP Images /TT
Debattinlägg

”Vattenfall avslöjar regeringens planlösa energipolitik”

Vattenfall ·

”S och MP är splittrade i hanteringen av Vattenfall, samtidigt som de saknar en plan för att säkra en trygg energiförsörjning för företag och hushåll på sikt. Det duger inte!”, skriver Lars Hjälmered (M).

Om debattören

Lars Hjälmered
Närings- och energipolitisk talesperson (M)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vattenfall lämnade igår besked om att de nu öppnar för att sälja de tyska brunkolstillgångarna.

Det är ett välkommet besked. Dock är det höjt i dunkel vad regeringen vill med Vattenfall.

S och MP ger sinsemellan helt olika besked om brunkolet ska säljas eller behållas.

Vattenfall är ett viktigt statligt energiföretag. Företaget har uppdraget att vara ledande i energiomställningen och har genom sin storlek och det statliga ägandet en stor och avgörande roll för svensk och europeiska energipolitik.

För drygt 10 år sedan inledde Vattenfall en europeisk expansion på uppdrag av den dåvarande S-regeringen, och med stöd av MP. Vattenfall köpte då på sig all den tyska brunkolsverksamhet som nu är ute till försäljning.

Företaget köpte också kolkraft, elnät och kärnkraft i länder som Polen, Danmark och Tyskland. Vattenfall fick då en roll långt bortom kärnan på de svenska och nordiska marknaderna.

De senaste åren har det skett en dramatisk förändring av energimarknaderna i Europa och världen. Den utdragna lågkonjunkturen, ändrade förutsättningar för gasmarknaden och stora subventionerade investeringar i förnybar energi har ändrat spelplanen för alla aktörer inom energiområdet.

Vi ser resultat i låga elpriser, bristande lönsamhet och värden som gått förlorade.

Ett särskilt problem för Vattenfall är att dess tyska brunkolsverksamhet ger upphov till utsläpp av växthusgaser som överstiger de samlade svenska utsläppen.

När förutsättningarna på energimarknaden nu har förändrats radikalt är det rimligt att tänka till ordentligt vad vi vill med det viktiga, statliga Vattenfall.

Moderaterna har varit tydliga med vad vi vill såväl före valet 2014 som nu efter.

Vi anser att Vattenfall bör sälja den tyska kolkraften förutsatt att det sker på ett för företaget klokt sätt och att det sker i bred politisk samsyn.

Tyskt brunkol är inte en kärnverksamhet för Vattenfall.

Vad regeringen vill med Vattenfall är höjt i dunkel. Före valet lovade S och MP att Vattenfall skulle få ett nytt uppdrag, så kallat ägardirektiv. Något sådant nytt uppdrag har inte kommit.

Istället säger man sig vilja styra företaget ”på andra sätt”. Det oroar.

MP lovade dessutom före valet att regeringens första beslut skulle vara att stoppa Vattenfalls kolbrytning i Tyskland. Något sådant beslut fattade aldrig regeringen.

Den fråga som nu är aktuell handlar om Vattenfall ska sälja det tyska brunkolet eller om det ska behållas för att senare läggas ned. Regeringens två partier ger där helt olika besked. S säger sig vilja sälja, medan MP har kongressbeslut på att behålla brunkolet.

Olika ministrar ger olika besked. Det är inte seriöst och det försätter Vattenfall i en svår sits.

Ytterst är regeringens hantering av Vattenfall ytterligare ett tecken på att de saknar en plan för den samlade svenska energipolitiken.

De är splittrade i hanteringen av Vattenfall, samtidigt som de saknar en plan för att säkra en trygg energiförsörjning för företag och hushåll på sikt.

Det duger inte!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.