Ett par tusen demonstranter samlade utanför för svenska ambassaden i Rabat, Marocko, söndagen den 4 oktober 2015. Foto: Abdeljalil Bounhar/TT
Debattinlägg

”Regeringens politik avseende Västsahara är oförändrad”

Nordafrika ·

”Tyvärr förekommer det för närvarande felaktigheter i marockansk media. Vi kan bara beklaga detta, och arbeta med att bemöta felaktiga uppgifter med saklig information om hur det egentligen ligger till”, skriver Annika Söder.

Om debattören

Annika Söder
Kabinettssekreterare i Utrikesdepartementet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I sin artikel SVT Opinion kritiserar John Bernström regeringens Västsahara-politik.

I slutet av förra veckan publicerades felaktiga uppgifter i marockansk media om att Sverige skulle ha erkänt Västsahara.

De senaste dagarna har ytterligare desinformation spridits om den svenska regeringens hållning i Västsaharafrågan.

I förrgår träffade jag marockanska företrädare och framförde då vår önskan om att den omfattande desinformationen om svenska ståndpunkter som förekommit ska upphöra. Jag framförde också vår oro över behandlingen av svenska företag i Marocko.

Från UD:s sida har vi vid ett flertal gånger de senaste dagarna tagit upp frågan om de svenska företagens villkor i Marocko.

Det är korrekt att frågan om Sveriges hela Västsahara-politik för närvarande är föremål för en intern översyn.

Regeringen vill inte föregripa denna genomlysning och frågan om ett erkännande ligger därför inte nu på bordet, vilket också statsminister Stefan Löfven uttalade i mars i år.

Sverige stödjer FN:s förnyade ansträngningar för att finna en rättvis, varaktig och ömsesidigt acceptabel politisk lösning på konflikten i Västsahara och FN:s generalsekreterares särskilde sändebud för Västsahara, Christopher Ross, i hans arbete.

Som såväl statsministern och utrikesministern tidigare framfört, är frågorna om erkännande av Palestina och Västsahara inte jämförbara.

Regeringens politik avseende Västsahara är således oförändrad.

Tyvärr förekommer det för närvarande felaktigheter i marockansk media. Vi kan bara beklaga detta, och arbeta med att bemöta felaktiga uppgifter med saklig information om hur det egentligen ligger till.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.