Foto: Alexander Tillheden/We are Sthlm/TT
Debattinlägg

”Taskig kvinnosyn finns i alla kulturer och länder”

Publicerad
We are Sthlm ·

”För mig är det som skedde på Kungsträdgården organiserad brottslighet. Det är en folkmassa, folk hade säkert druckit och man blir ett lätt byte i deras ögon”, skriver Elaf Ali.

Om debattören

Elaf Ali
Journaliststudent

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det var fel av polisen att tysta ner trakasserierna som skedde på Kungsträdgården i Stockholm i samband med gratiskonserten ”We are Sthlm” 2014.

Men jag kan förstå hur de resonerar. Vissa pratar om en islamisering som håller på att ske i landet men vi har också ett hårt klimat signerat svenska rasister. Jag kan förstå att polisen inte vill vara med och bidra till detta.

Jag har också fått känna på det. I höstas skrev jag en artikel om att jag är emot slöjan. Positiva ord och beröm haglade in.

För några dagar sedan skrev jag en artikel om att incidenterna i Köln är utförda av män och går inte att skylla på ursprung.

Då fick jag ta emot kränkningar och hot. Ironiskt nog precis sådant som dessa män vill slå ett slag för att tjejer inte ska råka ut för, skickade de i kommentarer och mail till mig. 

Det är främst två punkter som SD-sympatisörer hakat upp sig på. Den ena är att ”vita män i grupp aldrig skulle omringa, råna och antasta kvinnor”.

För mig är det som skedde på Kungsträdgården organiserad brottslighet.

Det är en folkmassa, folk hade säkert druckit och man blir ett lätt byte i deras ögon. Precis som att mobiltelefoner, plånböcker och annat blir stulet på konserter av män i grupp.

Den andra punkten är att män från annan kultur än västerländsk har mycket sämre kvinnosyn än Sverige exempelvis.

Som svar här vill jag säga att ni måste se dokumentären ”The Invisible War”. Den handlar om hur kvinnor behandlas i den amerikanska marinkåren. Där har ni män, lika vita som ni, uppvuxna i ett västerländskt land.

När de inte längre är flyktingar från Afghanistan, eller någon med konstigt namn och utseende, kan det då vara just det faktum att de är män som gör att de behandlar kvinnor på det viset? 

Vad jag vill säga med detta är att taskig kvinnosyn finns i alla kulturer och länder. Precis som att alla amerikaner inte är våldtäktsmän så är inte heller alla afghaner det.

Sen att marockaner och afghaner som kommit till Sverige hamnar i kriminalitet är på grund av deras sociala status i samhället och inte i vilket land deras mor födde dem. För då hade väl jag varit likadan? 

Jag förnekar inte att det finns ett problem. Tvärtom om ser jag det också. Sverige som land måste införskaffa en fungerande plan för alla nyanlända asylsökande.

De måste in i skola och lära sig språket och sedan ut på arbetsmarknaden. Man kan inte bara ta emot och sedan inte ge dem en ärlig chans att klara sig. Då kommer vi i slutändan inte ge de en mycket bättre tillvaro i nya landet.

För det är då de kommer hamna utanför och välja kriminalitet. Det blir deras enda väg. Inte för att deras hårfärg är svart och hudton aningens mörkare än din, utan för att de inte har ett jobb och ett hem att gå till. 

De som inte har något att förlora har inte heller något att frukta. Det gäller alla. Så därför måste vi se till att de som får avslag på sin asylansökan, inte blir papperslös och går under jorden.

Vi måste ha ett fungerande system som fångar upp dessa. Jag har jobbat på ett boende för ensamkommande flyktingbarn och sett hur desperata killarna blir när de får besked om utvisning, och jag har sett glädjen och motivationen i ögonen på deras landsmän som får stanna.

Hur snabbt de lär sig svenska och hur deras ambitioner växer. 

Fokus bör ligga på att få politikerna att erkänna att dagens system inte fungerar och att en ny omfattande plan på förändring och lösning måste ske. Vi kommer ingenstans på att män som vägrar säga ”hen” ska leka feminister för en dag.

Vi vinner heller ingenting på att inte se problemet för vad det egentligen är, dåliga levnadsvillkor och utanförskap på grund av misslyckad integrationspolitik som skapar frustration och hopplöshet, och visar sig i kriminalitet av alla dess former.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Övergreppen på We are Sthlm

Mer i ämnet