Odlat kött
Odlat vitro-kött, framställt i ett lalboratorium vid universitet i Maastricht november 9, 2011. Foto: FRANCOIS LENOIR
Debattinlägg

”Sluta bråka om köttet – framtiden är här!”

Kött ·

”Det är svårt att förneka köttkonsumtionens miljöpåverkan men också omöjligt att övertyga människor om att sluta äta kött. Men med modern teknik behöver man inte vinna. Varför bråka om förlegade konflikter när framtiden är här?”, skriver Andreas Eriksson.

Om debattören

Andreas Eriksson
Liberal debattör, medlem i CUF

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

På många sätt var Englands premiärminister Winston Churchill före sin tid, när han redan 1931 påvisade absurditeten i att föda upp en hel kyckling, när man skulle kunna – i alla fall rent teoretiskt – föda upp delarna av en kyckling för att sedan äta dem var och en för sig.

Idag är det inte bara science fiction, utan högst verkligt. När köttindustrin kan hållas ansvarig för en femtedel av alla utsläpp av växthusgaser måste vi se till nya alternativ. Ett av dem är, om vi ska tro forskningen, att odla kött.

De senaste dagarna har flertalet debattörer uttryckt sig i frågan om kött på SVT Opinion. 12/2 skriver Jonas Wangsten yrvaket om hur köttkonsumtion inte alls skadar miljön.

Det är en ståndpunkt som sedan avfärdas på goda grunder på SVT Opinion av Per-Anders Jande med flera. Men detta verkar vara en debatt där alla har fel och lever kvar i en tidsålder där konflikten handlade om kött mot inte kött.

Det är inte längre fallet. Idag finns tekniken att äta kött utan att ha några kval för varken miljö eller djur.

Idén om odlat kött, eller in vitro-kött som det också kallas, har länge varit en teoretisk möjlighet. Men det är först på senare år som det blivit möjligt i praktiken.

Redan för tre år sedan lyckades Mark Post och Maastricht-universitetet i Nederländerna framställa en odlad hamburgare i ett laboratorium. Priset som 2013 låg på 325 000 dollar gick raskt ner till att i fjol landa på blott 11 dollar, runt hundralappen i svenska kronor.

Enligt en studie från Oxford universitet redan 2011 kan labbodlat kött minska växthusgaserna som produceras av konventionellt kött med hela 96 procent totalt. Det blir uppenbart att konflikten mellan kött och inte kött är ett falskt dilemma.

Men i kölvattnet av just denna forskning har företagen som använder sig av tekniken poppat upp som svampar. Ett exempel är Memphis Meats som enbart syftar till att sälja labbodlat kött.

De visade i dagarna världens första labbodlade köttbulle som snart finns på marknaden. För det första släpper produktionen av det labbodlade köttet ut 90 procent mindre växthusgaser.

Det är en enorm minskning. Köttet innehåller inte heller någon antibiotika, något som börjar bli ett problem med konventionellt kött i Europa.

Risken för sjukdomar i en steril labbmiljö är extremt liten, om inte helt utesluten. Sist men kanske viktigast är förstås att det inte omkommer några djur alls i processen.

Impossible Foods är en annan ny producent som använder sig av en nästan ännu mer fascinerande metod. Istället för att odla på celler av kött tar man alla komponenter som krävs från växter och sätter sedan ihop dem till kött.

Eftersom varje molekyl ska stämma och eftersom man tar allt från proteiner till aminosyror och fetter kommer det närmare kött än vad något annat substitut har gjort. De släpper sin första produkt i år. Detta är en tredje väg som är överlägsen alla alternativ.

Trots att jag och många andra är medvetna om de miljörelaterade problem som kommer med att konsumera kött är det få som gör det aktiva valet att välja bort kött eller animaliska produkter helt.

Den vegetariska lobbyn är alldeles för liten för att göra så stor skillnad. Endast 1/10 svenskar utesluter kött från deras kost. Så istället för att förändra människors konsumtionsbeteenden borde man förändra det dom konsumerar, nämligen köttet.

Med bakgrund av detta är svårt att förneka köttkonsumtionens miljöpåverkan men också omöjligt att övertyga människor om att sluta äta kött. Men med modern teknik behöver man inte vinna. Varför bråka om förlegade konflikter när framtiden är här?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.