2014-04-01 Nato-övning. Incidentberedskap tränas över Östersjön. Ett amerikanskt F 15-plan, 'Eagle 11' (närmast), avvisas ur svenskt luftrum av ett svenskt Gripenplan (planet nedanför). Foto: Yvonne Åsell / SVD / TT
Debattinlägg

”Fel! Sveriges unga är värda en framtid utan NATO”

Publicerad

NATO · ”Det är nedslående att unga politiker som säger sig värna om mänskliga rättigheter så lättvindigt vill skriva upp Sverige på Nato:s medlemslista”, skriver Unga Feminister.

Om debattörerna

Lisa Palm
Kommunfullmäktigeledamot i Stockholm, Fi
Hedda Tingskog
Unga Feminister
Matilda Köpcke
Unga Feminister
Madeleine Wahlund
Fi Studenter

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Det ska vara naturligt att Sverige deltar i det kollektiva försvaret av det demokratiska Europa och att vi låter oss omfattas av Natos försvarsgarantier.” skriver de borgliga ungdomsförbunden i en debattartikel på SVT Opinion där de hävdar att Sveriges unga är värda ett medlemskap i Nato.

Vi i Unga Feminister tycker att ett medlemskap i Nato är fel väg att gå och att debattörernas missvisande beskrivning av det ”demokratiska Europa” är en viktig anledning till att säga nej till Nato. 

Medlemskap i Nato och är inte bara en ja eller nej-fråga, utan också i högsta grad en ideologisk fråga. Militarism skapar inte en långsiktig, hållbar och verklig fred utan bidrar till en våldskultur som är sammankopplad med de destruktiva maskulinitetsnormer som ger avtryck i allas vår vardag.

Våld föder helt enkelt våld, oavsett om det är på nations- eller individnivå. Sveriges unga är värda en framtid som inte bygger på militarism och upprustning. Vi unga är värda en framtid där vi en gång för alla har brutit våldscirkeln. 

Att vara mot Nato är att vara för Putin eller ”Putin-kramare” är simpla anklagelser som dessa ungdomsförbund gärna använder mot oss som vill se Sverige fortsatt utanför ett medlemskap.

Att Ryssland genomför krigsinvasioner mot sina grannländer ska fördömas kraftigt, men en ökad militarisering är inte svaret. Du kan vara emot både ett medlemskap i Nato och förhålla dig starkt kritisk mot Putins Ryssland.

Putin med sina lakejer begår de värsta brotten mot landets befolkning och är dess värsta fiende. Anti-gay-lagar, förbud mot människorättsorganisationer, oppositionella politiker och regimkritiker som fängslas och torteras – listan kan göras lång över hur Putin kränker sin befolkning. 

Men faktum är att även vissa av Natos medlemsländer bryter mot de fri- och mänskliga rättigheterna.

Ett exempel är president Erdogans Turkiet där människorättsorganisationer vittnar om en kraftig försämring vad gäller mänskliga rättigheter i landet, inte minst mot den kurdiska befolkningen.

Häromveckan reagerade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Raʿad al-Hussein, när turkiska styrkor i den kurddominerade staden Cizre oprovocerat sköt ner människor under en begravningsakt och det rapporteras dagligen om dödade i samma stad.

I Polen inskränker staten pressfriheten och i Ungern där det nationalistiska partiet Fidesz har majoritet i parlamentet kan listan göras lång på hur grundläggande rättigheter inskränks på olika nivåer.

Det är nedslående att unga politiker som säger sig värna om mänskliga rättigheter så lättvindigt vill skriva upp Sverige på Nato:s medlemslista.

Vi hoppas att företrädarna från högerns ungdoms- och studentförbund inser detta och på riktigt vill verka för ett demokratiskt Europa genom att säga nej till Nato!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.