Estelle
Prinsessan Estelle gick med pappa prins Daniel och såg matchen mellan Sverige och Finland på Hovet i Stockholm, 2016-02-13. Foto: Sören Andersson/TT
Debattinlägg

”Sluta utnyttja Estelle för era politiska syften”

Statsskick ·

”Att som Larsson hävda att Prinsessan Estelle skulle fara illa av den roll och uppfostran hon har faller på sin egen orimlighet, och vi tror knappast att ens republikanerna själva tror på det”, skriver Patrik Åkesson och Leo Pierini.

Om debattörerna

Patrik Åkesson
Ordförande Rojalistiska Föreningen
Leo Pierini
Styrelseledamot Rojalistiska Föreningen

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson skriver på SVT Opinion den 23 februari med anledning av H.K.H. Prinsessan Estelles födelsedag att det är dags att införa republik, och försöker motivera detta med att prinsessan utnyttjas under rådande system.

Larsson erkänner själv att det inte finns någon anledning att tycka synd om Prinsessan Estelle på basis av hennes levnadsnivå, men går sedan vidare och målar upp ett gäng halmgubbar som hon försöker slå ned.

Prinsessan Estelle åtnjuter inte religionsfrihet, menar Larsson. Det är en sanning med modifikation. Successionsordningen, en av rikets grundlagar, stipulerar mycket riktigt att den svenska kungen eller drottningen ska vara av protestantisk tro.

Prinsessan Estelle har dock all möjlighet att avsäga sig sin rätt till den svenska tronen och välja att tillhöra vilken religion hon vill.

Inga kontroller sker oss veterligen heller av kungliga personers religiositet, och det är nog uppenbart för de flesta att Successionsordningens bestämmelse i det här fallet spelar väldigt liten till ingen roll i praktiken.

Dessutom ska man komma ihåg att Larssons text möjligtvis skulle kunna vara ett argument mot Successionsordningens fjärde paragraf, men knappast mot monarkin som statsskick.

Larssons nästa argument handlar om Barnkonventionen. Hon hävdar att sättet som Prinsessan Estelle uppfostras på skulle innebära ett tydligt brott mot konventionen, som bl.a. förbjuder utnyttjande av barn.

Frågan är om någon juridiskt kunnig person skulle dela Larssons tolkning av Barnkonventionen. Om det är som hon säger torde all reklam som involverar barn vara olaglig, vilket den uppenbarligen inte är.

Att som Larsson hävda att Prinsessan Estelle skulle fara illa av den roll och uppfostran hon har faller på sin egen orimlighet, och vi tror knappast att ens republikanerna själva tror på det. Snarare är det ett svepskäl för att genomföra sin ideologiska strömlinjeformning av samhället och införa republik.

Det tredje, och märkligaste, argumentet handlar om att Prinsessan Estelle inte har något efternamn. Trots att Larsson själv skriver detta envisas hon, liksom andra republikaner, med att kalla prinsessan för ”Estelle Bernadotte” istället för den korrekta titulaturen.

Varför det skulle vara så hemskt att prinsessan inte har ett efternamn framgår inte riktigt av Larssons text, och ett underligare argument för införandet av republik får man nog leta efter.

Slutligen efterlyser Larsson en seriös debatt om statsskicket, något vi i Rojalistiska föreningen välkomnar. Att använda en enskild person, en liten flicka, som Prinsessan Estelle som någon form av slagträ i debatten är dock varken seriöst eller särskilt respektfullt.

Om Larssons artikel säger något om styrkan och seriositeten hos argumenten för införandet av republik så känner vi oss än mer trygga i att monarki är det rätta för Sverige.

Vi i Rojalistiska föreningen är stolta, glada och tacksamma över det statsskick Sverige har idag, och ser med tillförsikt på en framtid där Prinsessan Estelle en gång ska axla rollen som statschef.

Med dessa ord vill vi också passa på att i efterhand gratulera H.K.H. Prinsessan Estelle på fyraårsdagen!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.